Prepoloviti siromaštvo do 2010.

BEOGRAD, 26. jul 2007. (FoNet (old_image)) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i regionalni koordinator Svetske banke za Evropu, jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Orsalija Kalancopulos potpisali su danas ugovor o donaciji Svetske banke, u iznosu od 500.000 dolara, za Strategiju za smanjenje siromaštva.

Đelić je, posle potpisivanja ugovora, izjavio da je cilj Vlade Srbije da se do 2010. godine prepolovi stopa siromaštva u Srbiji, koja trenutno iznosi 8,8 odsto.

Prema Đelićevim rečima, duboko siromaštvo je kada tročlana porodica troši manje od 13.200 dinara mesečno i Vlada će uz pomoć partnera pokušati da popravi situaciju.

On je rekao da je na sastanku sa Orsalijom Kalancopulos bilo reči i o budućoj saradnji sa Svetskom bankom i najavio da će na današnjoj sednici Vlade biti usvojena platforma koja će omogućiti povlačenje pet novih zajmova, u ukupnom iznosu od 192,5 miliona evra.

Đelić je naveo da će zajam od 43 miliona dolara biti utrošen na regionalni razvoj Bora, 21,5 miliona će biti upotrebljeno za reformu poljoprivrede, za navodnjavanje i drenažu tražiće se zajam od 50 miliona dolara, koliko i za modernizaciju puteva.

Za uspostavljanje energetske efikasnosti, dodao je Đelić, biće zatražen zajam od 28 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija je od 2002. godine dobila od Svetske banke zajmove u iznosu od 725 miliona dolara, a iskorišćeno je 567 miliona dolara.

Orsalija Kalancopulos izrazila je zadovoljstvo što je Srbija, u periodu od šest godina, od države koja nije kreditno sposobna, sa visokom stopom inflacije, postala kreditno sposobna, s inflacijom koja je pod kontrolom i među državama je sa najvećim privrednim rastom u Evropi.

"Ima još toga da se uradi, ali dobro je što postoji volja vlade da se ide napred po agendi reformi", dodala je ona.

Orsalija Kalancopulos predstavila je novog šefa kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmona Greja.

Pogledajte još