Iranski Savet za bezbednost optužio UN

TEHERAN, 18. juna 2010. (Beta-AP) - Iranski Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost kritikovao je u petak poslednje sankcije UN uvedene Teheranu zbog njegovog spornog nuklearnog programa, navodeći da one odražavaju dvostruke standarde svetskih sila.

Savet je ukazao da su SAD i druge nuklearne sile kaznile Iran sankcijama iako Teheran na poseduje nuklearno naoružanje, dok u isto vreme podržavaju Izrael za koji se veruje da ima "popriličan nuklearni arsenal".

"Svet nikada do sada nije video rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nuklearnom naoružanju cionističkog režima. UN nikada nisu želele da istražuju ko je obezbedio nuklearno naoružanje tom režimu", poručio je Savet, misleći na Izrael.

To iransko telo je poručilo da nema opravdanja za sankcije protiv Irana i naglasilo da nuklearni posmatrači nikada nisu našli dokaz da je nuklearni program Teherana u oružane svrhe. "Rezolucija o iranskim miroljubivim nuklearnim aktivnostima zasniva se na izmišljenim optužbama koje nikada nisu dokazane", naveo je Savet.

Pogledajte još