Preminuo Bogdan Bogdanović

BEČ/BEOGRAD, 19. juna 2010. (Beta) - U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda.

Kako su javili austrijski mediji, Bogdanović je umro u petak u bolnici, od posledica srčanog udara. Istaknuti intelektualac, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu.

Bogdanović je rođen u Beogradu, gde je diplomirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu. U Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije 1944. je ranjen, demobilisan je u činu poručnika i odlikovan Ordenom za hrabrost. U periodu od 1964. do 1968. bio je predsednik Saveza arhitekata Jugoslavije.

Od 1970. bio je dekan Arhitektonskog fakulteta, a dve godine kasnije, zbog pokušaja sprovođenja modernizacije arhitektonske nastave, bio je primoran da odustane od reformi i podnese ostavku na tu funkciju. Bio je član SANU, ali je ostavku na članstvo dao 1981. Šest godina kasnije postao je jedan od osnivača i članova Međunarodne akademije arhitekture.

Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda. Beograd je napustio 1993. i od tada je živeo u Beču. Bio je član Bavarske akademije lepih umetnosti.

(Beta)

Pogledajte još