KOMUNIKACIJA JE KLJUČ USPEHA: Razgovarajte sa partnerom o seksualnim problemima

Važno je da uverite partnera da ga uprkos problemu i dalje volite i želite. Takođe, ne krivite ni partnera ni sebe, ne osuđujte i suzdržite se od prigovaranja. Gledajte ono pozitivno što imate u vezi.

Seksualni problemi i njihovo ignorisanje mogu da dovedu do osećaja nervoze, a ponekad neprijatnosti i krivice. Kvalitetna komunikacija je izuzetno važna u ljubavnoj vezi oko svih problema, pa tako i seksualnih.

Stručnjaci kažu kako su takvi problemi mnogo češći nego što bi pomislili i važno je da im ispravno pristupite.

Prema Nacionalnom istraživanju zdravlja i društvenog života iz 2017. godine sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak 75 posto muškaraca postiže uvek orgazam tokom odnosa, dok se to događa kod svega 29 posto žena.

Drugo istraživanje pokazalo je kako jedna od deset žena oseća bol tokom seksa, dok oko 50 posto muškaraca između 40 i 70 godina ima problema s erektilnom disfunkcijom.

Seksualni problemi mogu da nastanu kao rezultat medicinskih, fizioloških i psihičkih faktora, prenosi sajt "Pejšent" (Patient).

Ipak, ovi problemi su rešivi i postoji nekoliko načina za to. Važno je pravo vreme

Ako želite da razgovarate s partnerom o seksualnim problemima, pažljivo birajte vreme. Nikako nemojte da pokrećete takav razgovora tokom seksa, niti neposredno pre ili kasnije. Takođe, izbegavajte ovu vrstu razgovora i kada ste umorni, u žurbi, rasejani ili loše raspoloženi.

- Nemojte samo navaliti na partnera, posebno ako se radi o nečemu što izaziva ljutnju. Neko ko je frustriran jer mu partner ima nizak nivo želje za seksom lako može da izgovori kratku primedbu, ali od toga nema koristi. Izaberite vreme za razgovor o toj temi kada je vreme najpogodnije za vas oboje i ne pravite od toga veliki problem. Neka partner oseti sigurnost, razumevanje i brigu. To je pozitivan način komunikacije o seksualnim problemima - objašnjava Kristal Vudbridž, psihoseksualna terapeutkinja i stručnjakinja za odnose.

Novi partner i kada priznati

Jedno od najčešćih pitanja koja ovoj stručnjakinji pacijenti postavljaju je: "Kada upoznam novog partnera, nakon koliko vremena treba da mu kažem za svoj problem?".

- Tokom upoznavanja nekoga želimo da se predstavimo u najboljem svetlu i treba nam vremena za sticanje poverenja. Razumljivo je da ne želite odmah da pričate o svojim seksualnim problemima. Kako i kada raspraviti o toj temi zavisi od toga koliko ste se povezali s novim partnerom - kaže Vudbridž.

- Odraz naše kulture je da ljudi očekuju seks vrlo brzo nakon upoznavanja. Ako tražite životnog partnera, tada želite nekoga ko je saosećajan. Ako loše reaguje na vaš problem, tada to nije prava osoba za vas - dodaje ona.

Ponudite sigurnost - ne krivite i ne sudite

Važno je da uverite partnera da ga uprkos problemu i dalje volite i želite da ta želja može da se ispuniti drugim kreativnim načinima, kao i klasičnim seksualnim normama. Nemojte biti kritični i kriviti partnera (ili sebe). Umesto toga, pronađite zajednički jezik.

- Recimo, ako je seksualni odnos bolan ili nemoguć, ali seksualno ste izražajni, otvoreni, kreativni i intimni, većina partera koje ja susrećem radije bi imala seks penetracijom nego seks s nekim ko u seksu ne želi da reskira, ne uživa u tome i nema mnogo interesa za seks - kaže Vudbridž.

Usresredite se na praktična rešenja

Neki uobičajeni seksualni problemi imaju kliničke uzroke koji mogu da se leče, na primer, suvoća vagine, nuspojave menopauze, vulvodinija (bolovi spoljašnjeg dela vagine), polno prenosive infekcije, erektilna disfunkcija... Poseta lekaru je u ovim slučajevima prvi korak, a poželjno je i da potražite pomoć stručnjaka za veze koji će pomoći vama i partneru u izgradnji čvrste i zdrave veze.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.