Terorista u Bugojnu koristio protivtenkovske mine

SARAJEVO, 28. juna 2010. (Beta) - U terorističkom napadu na Policijsku upravu Bugojno korišćena je naprava izrađena najverovatnije od kombinacije protivtenkovskih mina koje u sebi sadrže i do kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći.

To je razlog što je eksplozivna naprava u nedelju izazvala ogromnu materijalnu štetu, piše sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Istražitelji sumnjaju da je uhapšeni Haris Čaušević, koji je priznao da je aktivirao eksploziv, povezan s grupom vehabija u BiH koje je predvodio Rijad Rustempašić.

Rustempašić se nalazi u zatvoru i protiv njega se vodi postupak pred Sudom BiH zbog sumnje da je sa svojom grupom planirao terorističke napade na više objekata u BiH. Motivi napada na policijsku stanicu u Bugojnu još nisu zvanično saopšteni. Policija je uhapsila nekoliko osoba osumnjičenih za napad.

Bugojno je u nedelju u pet sati ujutru potresla jaka eksplozija kada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a ranjeno šest osoba. Uhapšeni su Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu, Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i još tri osobe.

Pogledajte još