Otvaranje prodavnica Lidl Srbija: Martina Petrović objašnjava zašto je kupovina u Lidlu jednostavna, bolja i povoljnija

Martina Petrović, rukovodilac Korporativnih komunikacija

LIDL INTERNATIONAL

• Prodajni lanac Lidl deo je Švarc (nem. Schwarz) grupe sa sedištem u Nekarsulmu (nem. Neckarsulm) u okolini Frankfurta, u Nemačkoj.
• Nakon otvaranja prvih prodavnica sedamdesetih godina prošlog veka, usledilo je širenje po teritoriji čitave Nemačke krajem osamdesetih i međunarodna ekspanzija od početka devedesetih, koji su doveli do toga da Lidl danas posluje u 30 zemalja.
• Lidl je broj 1 prehrambeni trgovinski lanac u Evropi i prvi savremeni diskont u Srbiji.
• Svakoga dana u svetu Lidl uslužuje kupce u preko 10.000 prodavnica, a proizvodi se skladište u više od 150 logističkih centara. Broji oko 260.000 zaposlenih.

LIDL SRBIJA INVESTICIJE

o Lidl za Srbiju ima dugoročne planove i uvek neguje odgovornost, transparentnost i fer odnos.
o Značaj investicije se, pored sredstava uloženih u izgradnju, ogleda i u aktivnom uključivanju domaće građevinske industrije angažovanjem oko 200 domaćih projektantskih, nadzornih i izvođačkih firmi, koje su ispunile Lidlove internaciolnalne standarde gradnje.

ZAPOSLENI

o Lidl Srbija u ovom trenutku broji više od 1.500 zaposlenih, a dve trećine od tog broja čine zaposleni u prodavnicama u 18 gradova širom zemlje.
o Lidl zaposlenima u modernom prostoru pruža dobre uslove za rad, adekvatnu naknadu i srdačnu atmosferu, a uz pomoć elektronske evidencije radnog vremena svaki minut rada se plaća.
o Temeljne pripreme za otvaranje Lidl prodavnica podrazumevale su obuku i razvoj dela zaposlenih u inostranstvu, dok su gotovo svi zaposleni imali između mesec i dve godine priprema (plaćeno uvođenje u rad).

PRODAVNICE

o Lidl 11. oktobra u Srbiji istovremeno, u 8.00h otvara 16 prodavnica i to u 12 gradova: 5 u Beogradu, i po jednu u Boru, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu, Smederevu, Somboru, Subotici, Užicu i Zrenjaninu.
o U Srbiji, Lidl je gradio standardizovane prodavnice, prema novom Lidlovom konceptu, koji podrazumeva moderniji dizajn, veći prodajni prostor, prostranija parking mesta, više prirodnog svetla, veću energetsku efikasnost i atraktivan izgled.
o Ovaj tip prodavnica odgovara glavnim poslovnim ciljevima Lidla: pružiti svojim potrošačima najbolje iskustvo kupovine, izgraditi prijatno i sigurno mesto za rad zaposlenih i biti društveno-odgovorna kompanija.
o Lidl želi da kupcima širom Srbije ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta, pa će, u skladu sa strategijom nastaviti sa širenjem mreže u narednom periodu. Od novembra, a do kraja godine, očekuje se otvaranje prodavnica na Adi u Beogradu, u Vršcu, Inđiji, Jagodini, Kikindi, Kruševcu i Pančevu. O daljim otvaranjima, kompanija će naknadno obavestiti javnost

LOGISTIČKI CENTAR

o Lidl Logistički centar nalazi se u Novoj Pazovi na svega 30 kilometara od Beograda.
o Površina Logističkog centra je više od 45 hiljada kvadratnih metara i centar sadrži 30.000 paletnih mesta.
o Logistički centar Lidla Srbija je po svojoj površini jedan od najvećih objekata u jugoistočnoj Evropi sa LEED Gold sertifikatom (Leadership in Energy and Environmental Design), jednim od najznačajnih programa sertifikacije zelene gradnje.

ASORTIMAN

o Lidl je za potrošače u Srbiji spremio pažljivo odabran asortiman od 1.500 proizvoda, koje karakteriše i najbolji odnos cene i kvaliteta, po čemu je Lidl prepoznat u svetu.
o Moderna oprema i utvrđeni procesi u prodavnici garantuju očuvanje kvaliteta proizvoda iz svežeg asortimana (sveže pakovano meso, voće i povrće). Lidlova pekara će više puta na dan nuditi sveža peciva ispečena u samoj prodavnici.
o Potrošači će i u Lidlovim prodavnicama u Srbiji moći da kupuju Lidl brendove, proizvode koje Lidl nudi i u svim drugim zemljama Evrope u kojima posluje i koji su u njima zadobili poverenje potrošača.
o Pored prehrane, Lidl nudi i asortiman neprehrane koji odgovara sezonskim potrebama i donosi uvek nove proizvode. Ovaj asortiman se redovno smenjuje na policama, čime zadovoljava potrebe potrošača za širinom asortimana.
o Domaći dobavljači su u asortimanu Lidl Srbija zastupljeni sa više od 350 proizvoda, što kroz lokalno poznate marke, što kroz proizvode koji se prodaju pod Lidl brendovima.
o Lidl sarađuje sa oko 50 domaćih dobavljača, a na ovaj broj treba dodati i njih oko 25 od kojih će svakodnevno isporučivati sveže voće i povrće.

VAŽNA NAPOMENA OKO POJEDINIH BROJEVA:

Lidl je zaposlio ljude u 18 gradova širom Srbije.
• 11. oktobra otvara se 16 prodavnica u 12 gradova, od čega je 5 prodavnica u Beogradu.
• Do kraja godine, otvara se još 7 prodavnica (6 u „novim“ gradovima, 1 u Beogradu).

KONFERENCIJA ZA MEDIJE – IZJAVE PREDSTAVNIKA LIDL SRBIJA

Martina Petrović, rukovodilac Korporativnih komunikacija je objasnila zašto je kupovina u Lidlu jednostavna, bolja i povoljnija.

- Jednostavna – jer je takvom čine probran asortiman, široke ulice između rafova, jasno obeležavanje, brz prolazak kroz kase. Bolja – zbog kvaliteta proizvoda i provera, ali i zbog načina na koje se odnosimo prema zaposlenima, kao šta donosimo zajednici. U to da je povoljnija, potrošači će moći da se uvere od četvrtka.

Tomislav Šapina, generalni direktor

- Naši timovi su zaista vredno radili, jer osećamo veliku obavezu da opravdamo očekivanja javnosti – vas i potrošača. Važno je, da znate da ćemo istrajati, jer smo došli da ostanemo. Danas se zagrevamo, a od četvrtka počinjemo da trčimo maraton.

Dragan Čigoja, direktor Centralnih usluga rekao je nešto više o Lidl lokacijama, tipu prodavnica i načinu gradnje:

- Sa parkingom na raspolaganju, Lidl kao savremeni diskont, lako je dostupan ne samo stanovnicima okolnih zgrada, već postaje centar okupljanja šire zone zahvaljujući pristupu linijama GSP-a, ili automobilom, za koji ima obezbeđen parking. Na izgradnji prodavnice radile su domaće projektantske i građevinske firme i možemo reći da smo zadovoljni načinom izgradnje, jer su uspešno ispratile naše internacionalne standarde.

Endre Styazny, izvršni direktor Prodaje je pričao o Lidlovom jedinstvenom sistemu rada:

- Uspeh nije tajna – uspeh je sistem. Mi u prodaji radimo prema utvrđenim procesima koji nam omogućavaju da na svakom koraku ostvarimo uštede, koje prenosimo na cene za potrošače.

Daniel Petrovečki, direktor Nabavke

- Pažljivo smo odabrali asortiman od otprilike 1.500 proizvoda i time olakšali izbor potrošačima. Kada dođe u kupovinu, on zna da smo mi za njega probrali artikle sa najboljim odnosom cene i kvaliteta i time mu učinili kupovinu jednostavnijom.

Denis Benjamin Kmetec, direktor Administracije je objasnio odnos Lidla prema potrošačima:

- Brinemo se o zadovoljstvu potrošača u svakom trenutku. Na primer, naša politika odnosa prema potrošačima je takva da, ukoliko utvrde da im neka odeća koju su kupili ne odgovara, imaju 30 dana mogućnosti da je vrate, naravno, uz račun – a mi ćemo im vratiti novac.

Milena Milardović, rukovodilac sektora Ljudski resursi predstavila je Lidlovu filozofiju odnosa prema zaposlenima:

- Imajući u vidu iskustvo koje donosimo sa više od 30 tržišta na kojima poslujemo, svesni smo da Lidl čine ljudi i zato nudimo konkurentne radne uslove i jedinstven pristup zaposlenima, u pogledu obuke, benefita i okruženja. U ovom trenutku, brojimo više od 1500 zaposlenih u Srbiji – na raznim pozicijama u podržavajućim funkcijama, logistici i prodaji.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još