MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marko Tadić - Maroko

Jednostavan dečko iz kraja, sa koferom punim snova želi da obiđe svet. Ovim rečima je sebe opisao bloger Marko Tadić koji već skoro tri godine vodi blog Mr. M by Marko Tadić, koji svakodnevno poseti više hiljada ljudi. Kao i svaki bloger, veoma je ponosan kada dobije poziv da obiđe neku destinaciju. Ostvario mu se san, očigledno su marljiv rad i snaga pozitivnog razmišljanja učinili svoje pa su se u njegoovm pasošu konačno pronašle vize Indije i zemlje koju je dugo maštao da posetim – Maroko.

- Maroko je jedna izuzetna zemlja, koja je, zbog svog geografskog položaja, bila izložena uticaju raznih evropskih kultura. Naravno, Maroko je dugo godina bio francuska kolonija, ali su se pre nekoliko decenija oslobodili i postali nezavisna monarhija. Maroko nije samo zemlja prašine i peska, ima tu mnogo više stvari zbog kojih je Maroko tako neobičan i magičan. Moja prva asocijacija na Maroko jeste serija "Zabranjena ljubav", siguran sam da će se neko od vas setiti velike ljubavi zavodljive Žade i neodlučnog Lukasa. Suprotnosti iz potpuno dve različite kulture su iskusile ljubav, ali ta ljubav je "zabranjeno voće" iz više razloga.

Druga asocijacija jeste film "Prvi greh". Verujem da ste bar jednom u životu pogledali ovo ostvarenje jer Anđelina Džoli i Antonio Banderas to zaslužuju. Maroko pokazuje svoje čari na kraju filma, ali u to vreme kada je prikazan, bio sam dete i muzika i šarenilo boja su učinili svoje te sam od tada počeo da tražim od svojih roditelja da mi kupe knjige kako bih mogao da vidim još neke slike i što više saznao o toj neobičnoj zemlji. Naravno, umalo da zaboravim, možda će ova poslednja asocijacija biti poznata mlađim generacijama, film – "Seks i grad 2". Ostvarenje koje je snimano u Marakešu, ali su producenti zbog sponozora odlučili da Marakeš predstave kao Abu Dabi. Pomalo nepravedno, ali u stilu Holivuda!

Moja avantura u Maroku se odvijala u Marakešu, Esauiri i Kazablanci. Da biste istražili sve lepote Maroka, potrebno je bar nedelju do dve dana (da bi ste uživali u kulturi i prirodi ove divne zemlje) i to bi bio jedan pravi aktivni odmor koji ćete zasigurno pamtiti dugo. Maroko je pravi raj kada govorimo o hotelskom smeštaju. Raspon cena kao i na svakoj destinaciji postoji i u Maroku, ali svako može pronaći hotel u okviru svog budžeta, čak postoje i luksuzni hoteli od pet zvezdica koji su veoma pristupačni, samo treba pratiti akcije na sajtovima koji se bave rezervacijom hotelskog smeštaja kao što su: Bookings i Agoda. Sajt Sky Scanner pored pregleda cena avionskih karata u svojoj ponudi ima i pretraživanje hotela uz pomoć više servisa pa ujedno možete i uporediti cene i izabrati onu koja vam najviše odgovara.

Maroko je raj za prave gurmane koji znaju da uživaju u slanim i slatkim đakonijama. Pošto mi francuski jezik nije jača strana, ostaću vam dužan nazive njihovih tradicionalnih jela. Moja preporuka jeste da probate pite, ali, verujte mi, da su potpuno iste kao naše pite sa klasičnim korama. Vole da mešaju ukuse, zato nemojte da vas začudi pita sa pilećim mesom koja je posuta šećerom u prahu i cimetom. Moram priznati da sam u početku bio malo skeptičan, pošto sam ja jedna vrlo dosadna osoba kada su u pitanju hrana i piće, retko kad eskperimentišem, ali hrana u Maroku mi se veoma dopala i uživao sam u svakom zalogaju.

Napisaću vam nekoliko mojih preporuka šta treba posetiti u određenim gradovima u Maroku. U Marakešu ne biste nikako smeli da propustite njihovu čuvenu pijacu (Souk) na kojoj su snimane scene za film "Seks i grad 2". Pored pijace, bilo bi lepo da posetite Majorele, botanički vrt, pored kojeg se nalazi muzej poznatom preminulom modnom kreatoru Iv Sen Loranu. Siguran sam da ćete uživati u lepoti botaničke bašte i u modernom multimedijalnom muzeju koji je posvećen ovom modnom virtuozu.

Ukoliko ste avanturista, topla preporuka jeste da se okušate u vožnji četvorotočkaša u pustinji - jedinstven doživljaj! Naravno, nezaobilazna je poseta pustinji gde možete uživati u vožnji specijalnim motorima, a u kojoj zalazak sunca u izgleda neverovatno. Što se tiče drugog grada koji sam imao priliku da posetim – Esauira, u pitanju je zanimljiv ribarski gradić. Dobio je nadimak "Grad Vetrova" i u tom gradu svake godine u septembru održava se festival letećih zmajeva. Moj razlog posete ovom gradu bio je Gnaoua muzički festival, pravi spektakl sa neobičnim muzičkim sadržajem, od džez muzike do afričke etno muzike. Ovaj festival je jedinstven i svake godine okuplja poznata imena iz sveta muzike. Taj osećaj, dok slušate tu neobičnu melodiju koja u vama budi neverovatna osećanja, ne može se tek tako opisati rečima.

Pošto sam bio vrlo kratko, svega nekoliko sati u Kazablanci ljudi iz turističke organizacije na moju molbu odveli su me do džamije Hasana II, jer sam video maketu na aerodromu i sama maketa bila je toliko lepa da sam prosto morao da odem da vidim jednu od najvećih muslimanskih bogomolja u Africi.

Maroko je neobična zemlja, moja topla preporuka da je posetite ukoliko do sada niste imali prilike. Ovo je bio moj prvi dodir sa Afrikom i nadam se da ću imati prilike da istražim još neku zemlju na ovom kontinentu.

Polako spremam svoje blogerske kofere za novu avanturu u Severnoj Evropi i nadam se da mi ta severna hladnoća neće skinuti osmeh sa lica. Voleo bih jednog dana da posetim Australiju i Novi Zeland.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još