ZAHVALJUJUĆI RUSKOJ TEHNOLOGIJI: Srpski vozovi će biti još bezbedniji i brži

Dispečersko upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji u ovom trenutku realizovano je na osam deonica, konsolidovanih u tri centra za daljinsko upravljanje (CDU), koji nisu objedinjeni u jedinstven sistem, a osnovani su 60-ih i 80-ih godina prošlog veka. Zbog toga je saradnja ruske kompanije „RZD International“ i „Železnica Srbije“ na osnivanju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) u Srbiji, od višestrukog značaja.

- Osnivanje JDCu Srbiji omogućiće implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom, stalnu kontrolu saobraćaja vozova, što znači da će omogućiti da se poveća propusna moć železničke pruge, optimizuju eksploatacioni troškovi i poboljša bezbednost saobraćaja.Predlog ruske strane podrazumeva izgradnju jedinstvenog centra za dispečersko upravljanje saobraćajem vozova, objektima elektroprivrede, organizaciju savremene mreže za prenos podataka. Sve železničke stanice u Srbiji biće objedinjene u jedinstvenu mrežu uz mogućnost prenosa informacija u postojeće centre u Makišu, Nišu, Požegi i u novoosnovani Jedinstveni dispečerski centar u Beogradu - kaže prvi zamenik direktora Ogranka „RZD International“ d.o.o. u Republici Srbiji, Mansurbek Sultanov.

„RZD International“ d.o.o. je kompanija specijalizovana za inženjering, osnovana u okviru holdinga Ruske železnice, koja radi na izgradnji i modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji, itakođeplanira da izvede izgradnju JDC.

S tim u vezi, avgusta ove godine srpska delegacija je, na poziv „RZD International“ d.o.o. posetila infrastrukturne objekte „Ruske železnice“ u Moskvi, Jaroslavlju i Rostovu na Donu.

- Predstavnici Infrastruktura železnice Srbije a.d. u okviru izrade Tehničkog zadatka za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra u Republici Srbiji, upoznali su se sa radom centara za upravljanje saobraćajem Ruske železnice. U Moskvi smo posetili Centar za upravljanje saobraćajem (CUS) Ruske železnice, a zatim objekte Moskovskog centralnog prstena. Na vučnoj podstanici stanice Andronovka ruski železničari su demonstrirali tehnička sredstva, koja se primenjuju za upravljanje uređajima za elektro snabdevanje, a na stanici Lefortovo - uređaje za TT. Na Severnoj železnici delegacija je posetila DC za upravljanje saobraćajem, kao i Centre za upravljanje održavanjem infrastrukture (CUOI) i vučnim resursima (CUVR) Severne železnice u Jaroslavlju. Na Severo-Kavkaskoj železnici upoznali smo se sa radom Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem, koji je opremljen najnovijim tehničkim sredstvima - kaže menadžer za održavanje železničke infrastrukture u Infrastrukturi železnice Srbije, Zoran Jevtić.

On je takođe dodao da „nakog sagledavanja svih tehničkih rešenja u okviru EU, sledi izrada projektnog zadatka i definisanje specifikacije tehničkih zahteva, kao i potpisivanje ugovora“.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.