Matija Bećković o zabrani ulaska u Crnu Goru: Mislio sam da kad umrem, živim tamo

Akademik Matija Bećković, za koga je prema pisanju podgoričkog "Dana", Uprava granične policije Crne Gore donela rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore, kazao je da nije dobio rešenje o zabrani ulaska.

On je rekao da mu povodom eventualne zabrane "sve zvuči neverovatno".

- Zvuči mi to neverovatno, ne znam da li da čekam da tu odluku i zvanično dobijem - izjavio je Bećković portalu "Fos Media" u Crnoj Gori.

On je upitao da li policija ima pravo to da uradi ističući u šaljivom tonu:

- Malo su me preduhitrili jer sam ja mislio da kad umrem, da živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog.

Ulazak je, prema pisanju "Dana", zabranjen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, saopšteno je tom dnevnom listu iz granične policije Crne Gore.

Uprava policije Crne Gore se, prema istim navodima, još nije zvanično oglasila ovim povodom.

Kako piše "Dan", starešinama na svim graničnim prelazima dostavljen je spisak osoba koje ne smeju da uđu u Crnu Goru, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje.

Srpski intelektualci, kojima je navodno zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na proslavi jubileja Podgoričke skupštine, kojim se obeležava 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kao i prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, 1. decembra u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva Color Press Group

Pogledajte još