Srbija zloupotrebljava britansko sudstvo

LONDON/BEOGRAD, 7. jula 2010. (Beta) - Advokati ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića izjavili su u sredu pred sudom u Londonu da Srbija zloupotrebljava britansko sudstvo zahtevom za njegovim izručenjem i da je taj zahtev politički motivisan, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Pred sudom u londonskoj opštini Vestminster u sredu je nastavljen glavni pretres po zahtevu Srbije za izručenje Ganića koga Srbija sumnjiči za ratne zločine u Sarajevu u maju 1992. godine. Pretres je počeo u ponedeljak.

Glavni argument advokata odbrane je da su navode o Ganićevoj odgovornosti za ratne zločine 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu već dva puta istražili Haški tribunal i međunarodni tužilac suda u BiH Filip Olkok.

Tu je, tvrdi odbrana, zaključeno da nema osnova za krivično gonjenje Ganića. Odbrana navodi i da Srbija u ovom zahtevu za izručenje nije ponudila ništa novo.

Drugi argument odbrane je da Ganić u Srbiji ne bi mogao da očekuje pošteno suđenje, odnosno da bi on u Srbiji, kako je rekao jedan njegov advokat, "bio tretiran kao demonizovani vođa mrskog neprijatelja".

Pogledajte još