Civili sve češće žrtve sukoba u svetu

UJEDINJENE NACIJE, 8. jula 2010. (Beta-AP) - Većinu žrtava oružanih sukoba u svetu čine civili koji su sve češće na meti napada i primorani su da beže iz svojih domova, izjavio je visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Džon Holms.

Holms je u sredu u Savetu bezbednosti rekao da je 2009. godine na hiljade civila poginulo u sukobima u Gazi, Šri Lanki, Kongu, Avganistanu, Pakistanu i Somaliji, kao i da je "neizreciv broj" pretrpeo fizičke i psihičke traume. "Ni 2010. ne izgleda bolje", ocenio je Holms.

Visoki diplomata se osvrnuo i na veliki broj raseljenih. "Broj interno raseljenih u svetu je veći nego ikad i krajem prošle godine iznosio je zabrinjavajućih 27,1 milion ljudi", istakao je Holms.

On je naglasio da samoubilački napadi i eksplozije koje su delo naoružanih grupa u Avganistanu "sada izazivaju više civilnih žrtava nego i jedna druga taktika i odgovorni su za 44 odsto ukupnih civilnih žrtava 2009, odnosno 1.054 osobe".

Holms je dodao da je u američkim i vazdušnim napadima drugih oružanih snaga u svetu prošle godine poginulo 359 civila. "Bojim se da se na terenu premalo toga promenilo na bolje poslednjih godina", rekao je Holms.

Pogledajte još