EXIT - kako to vide stranci?

Sjajnom atmosferom na festivalu, obogaćenom praćenjem finalne utakmice svetskog prvenstva u fudbalu i podrškom održavanju Parade ponosa u Beogradu, u Petrovaradinu je završen Egzit, izveštava Dojče vele.

Moguće je da će ove godine biti održana Parada ponosa u Beogradu, ali je potrebno vrlo mnogo raditi na negovanju tolerancije u društvu u Srbiji i smanjivanju veoma snažne homofobije, konstatuje nemački radio. Možda i više nego u nekoliko poslednjih godina, Egzit je sada imao izraženu društvenu dimenziju koja se sastojala pre svega u podršci ljudskim pravima LGBT osoba.

Za razliku od prošle godine, mogla su se čuti i čvrsta obećanja domaćih političara, od kojih se to možda do pre nekoliko godina i nije moglo očekivati. Dojče vele citira Ivicu Dačića: "Ja sam ministar unutrašnjih poslova i odgovoran sam da policija obezbedi javni skup koji će biti organizovan. Kao političar, naravno da podržavam održavanje ovakvog skupa".

Pa slede reči ministra za ljudska prava Svetozara Čiplića: "I prošle godine i ove godine i narednih godina ću podržavati održavanje Povorke ponosa".

Svi su se, konstatuje Dojče vele, složili u jednom: da bi Parada ponosa bila moguća, potrebno je menjati atmosferu u društvu u Srbiji. Kao dokaz služe reči državnog sekretara za ljudska prava Marka Karadžića: "Ja se nadam da će organizatori zakazati gej paradu. Ali, nije Parada ponosa sama sebi cilj, mnogo toga još povrh parade treba da bude urađeno".

I njegov apel: "I ovi ministri i političari, koji je podržavaju, uz gej paradu treba da naprave iskreni program i strategiju tolerancije".

LGBT udruženja u Srbiji pokrenula su kampanju prikupljanja potpisa podrške građana održavanju Parade ponosa i pozvali su političare da podršku iskažu vrlo nedvosmisleno: tako što će učestvovati u Paradi ponosa.

Ta udruženja su obećala da će ove godine i sama biti efikasnija, odnosno da će ovaj put biti jedinstveni u zahtevima. Oni za sada nisu želeli da govore o mogućem datumu za održavanje Parade.

"Nije pitanje gej parade nego je pitanje kako da mi svi kao građanke i građani Srbije, uključujući i LGBT populaciju, živimo bez straha od nasilja u porodici, na ulici, na javnim mestima, bez straha od otpuštanja, bez šikaniranja, bez vređanja. I prvi korak u tome stvarno jeste održavanje gej parade", kaže gej aktivista Boris Milićević.

Tribinu i koktel na festivalu organizovali su Egzit, Građanski pakt za jugoistočnu Evropu i misija OEBS u Srbiji, a svojim prisustvom na tim događajima održavanje Parade ponosa podržali su i predstavnici mnogih ambasada u Beogradu.

Da stvari neće ići lako, kao ilustracija može da posluži i podatak iz svežeg istraživanja da 67 odsto građana Srbije smatra da je homoseksualnost bolest.

Za kraj, zaključuje Dojče vele, možda treba razmisliti o rečima generalnog menadžera Egzita Bojana Boškovića, koji je ocenio da nijedno društvo ne može da se razvija sa tolikim stepenom homofobije.

Pogledajte još