U odronima u Kini 17 poginulo, 44 nestalo

PEKING, 13. jula 2010. (Beta-AP) - U odronima u planinskim predelima na zapadu Kine poginulo je 17 ljudi, a 44 se vode kao nestali, dok se voda iz akumulacija u drugim delovima zemlje polako povlači, javili su u utorak kineski mediji.

Najteže je pogođena provincija Junan, gde je četvoro ljudi poginulo i 38 povređeno, a spasioci tragaju za još 42 osobe, javili su provincijski mediji.

U susednoj provinciji Sečuan poginulo je 13 osoba, a dve se vode kao nestale. U provinciji Ćinghaj, voda u akumulaciji blizu grada Golmud danas je počela da se povlači pošto je na stotine radnika i vojnika prokopalo kanal za skretanje vode, saopštile su lokalne vlasti.

Za vikend je evakuisano 10.000 stanovnika tog grada pošto je nivo vode u jednom trenutku za više od metra premašio kriticnu tačku. Delovi Golmuda, rudarskog i saobraćajnog čvora na obodu Tibetanskog platoa su se našli dva metra pod vodom iako su vojnici dopremili vreće s peskom i krupno kamenje i dovezli buldožere kako bi što pre prokopali kanal za odvod vode.

Pogledajte još