PRODIRE DO NAJDUBLJIH SLOJEVA DERMISA: Avokadovo ulje - eliksir za kožu

Među delotvornim uljima za negu, avokadovo ulje ima izvanrednu moć da regeneriše i podmladi kožu. Sadrži visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju njeno isušivanje i održavaju elastičnost. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i na taj način unosi aktivne sastojke do najdubljih slojeva dermisa. Antibakterijska i zaceljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za tretmane rana, akni, dermatitisa. Kod ekcema i psorijaze ovo ulje ublažava svrab.

Usporava i znakove starenja jer podstiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala. Poseduje i osobine koje mu omogućavaju da upija UV zrake. Zapravo, od svih biljnih ulja, avokadovo se pokazalo najefikasnijim sredstvom za zaštitu od sunca, pegica nastalih od sunčanja, kao i od opekotina.

Zbog zavidnih količina lecitina i fitosterola koristi se i u kozmetičkim preparatima. Sadrži i vitamine A, B1, B2, D, E, pantotensku kiselinu, proteine. Svi ovi sastojci čine da avokadovo ulje vlaži i omekšava kožu, naročito zrelu i suvu, delujući istovremeno protiv bora.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još