Danas se obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U Novom Sadu danas će biti obeleženo 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, a svečanosti će prisustvovati predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema programu obeležavanja, u 10.00 časova predviđeno je otvaranje Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, a ovoj svečanosti prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

U prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske u 11.00 časova na Trgu Republike biće otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu.

Svečana akademija posvećena 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće održana u 12.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu.

Akademiji će prisustvovati predsednici Srbije i Republike Srpske.

Na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, održanoj u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, proglašeno je prisajedinjenje tih krajeva Kraljevini Srbiji.

Dan ranije, 24. novembra 1918. godine, skupština Srema se takođe izjasnila za priključenje Kraljevini Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. godine posle Prvog svetskog rata bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava, a da su vrednosti multinacionalnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti odolele iskušenjima vremena i da su u osnovi državne politike Srbije i danas.

- Tragom ondašnje Srbije i onim vremenima dostignutih vrednosti, i današnja Srbija jednako ujemčava slobodu i punu ravnopravnost ne samo Srbima nego i svim narodima koji žive u zajedničkoj državi - istakao je Vučičć u autorskom tekstu za "Večernje novosti".

- Stogodišnjica je prilika da suprotstavimo pamćenje zaboravu, da se osvrnemo i oslonimo na prošlost, ali da gledajući u budućnost, razumemo sadašnjost - naveo je Vučić i dodao da su pre 100 godina, u velikim vremenima veliki ljudi doneli velike odluke.

Izvor: Tanjug/Blic
Foto: Pokrajinska vlada/Promo

Pogledajte još