DOBRE VESTI ZA KORISNIKE FONDA: Nakon jednokratne pomoći u decembru najavljeno novo povećanje penzija za iduću godinu

Pored jednokratne pomoći od 3.000 dinara, koliko će svaki penzioner dobiti početkom narednog meseca, realno je da pod jednim uslovom najstariji dobiju i novo povećanje u 2019.

Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, što, sudeći po procenama domaće i stručne javnosti, nije nemoguće. U Fiskalnom savetu nedavno su ocenili da će privredni rast Srbije u narednoj godini biti četiri odsto. Međunarodni monetarni fond istovremeno je bio nešto pesimističniji u prognozama, najavljujući rast od 3,5 procenata. Toliki rast bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji očekuju i u Svetskoj banci, ali i u Ministarstvu finansija.

Ukoliko se obistine ove prognoze, ukupno 1,7 miliona penzionera moglo bi i naredne godine da očekuje povišice, što bi bilo peto povećanje penzija od 2014., kada je država zakonom umanjila primanja najstarijih u proseku za oko 10 odsto.

Za sada je je izvesna jednokratna isplata pomoći penzionerima od 3.000 dinara, koju bi penzioneri na svojim čekovima trebalo da očekuju početkom narednog meseca. To će državu koštati 5,24 milijarde dinara.

Prethodno, u novembru, penzioneri su dobili redovno povećanje penzije. Mnogi od njih, međutim, nisu bili zadovoljni iznosom s obzirom na to da su oni sa najmanjim primanjima dobili najmanje povećanje. Praktično, penzioneri čije su penzije bile manje od 32.000 dinara dobili su povećanje od pet odsto. Tako je 100.000 penzionera dobilo povišicu od svega 500 dinara, dok je čak 260.000 penzionera dobilo povećanje između hiljadu i 1.250 dinara. Najveći rast penzija, do 22,5 odsto, dobili su penzioneri sa najvećim penzijama.

Penzioneri su i prethodne dve godine u novembru dobijali jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. Mnoge ankete pokazivale su tada da su se isplatama najsiromašniji penzioneri radovali više nego dobijenim povišicama tokom godine, posebno zbog toga što su pomoć dobijali uoči praznika i slava. Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 26.320 dinara.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još