Džudi Bat: Mišljenje Suda o Kosovu bez praktičnog efekta

BEOGRAD, 16. jula 2010. (Beta) - Mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, neće jasno rešiti to "vrlo politizovano pitanje" i imaće "malo praktičnog efekta", ocenjuje Džudi Bat (Judy Batt), stručnjak za Zapadni Balkan, u članku o toj temi.

Međunarodni Sud pravde (MSP) će savetodavno mišljenje o Kosovu objaviti idućeg četvrtka, 22. jula.

U članku koju je objavila Fondacija za međunarodne odnose i spoljnopolitički dijalog (FRIDE), sa sedištem u Madridu, Bat piše da je "postojanje država činjenica, a ne pitanje prava... Kosovo nesumnjivo postoji kao činjenica i neće nestati, čak iako se samo proglašenje nezavisnosti, po mišljenju suda, smatra nelegalnim", navodi autorka u članku.

MSP, po njenom mišljenju, neće opovrći tradicionalni naglasak na princip teritorijalnog jedinstva i integriteta - čemu se Srbija nada, ali bi mogao, kao što je ranije činio, da to iskaže na zamršen i nejasan način koji bi bio podložan raznim interpretacijama, ili čak i nerazumljiv.

Džudi Bat čak očekuje talas priznanja Kosova posle objavljivanja mišljenja Suda, čak iako to mišljenje bude negativno o Kosovu.

Pogledajte još