MUZEJ I KOMUNIKACIJA: Stručni seminar u Istorijskom muzeju Srbije 7. i 8. decembra

U petak 7. decembra u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11) započinje sa radom dvodnevni seminar „Muzej i komunikacija: Znanja, veštine i alati“ namenjem muzejskim profesionalcima angažovanim na poslovima muzejskog PR i marketinga. Artis centar iz Beograda i Istorijski muzej Srbije, organizatori ovog edukativnog, moderno koncipiranog programa, okupili su izuzetan tim predavača koji dolazi iz muzejskog, medijskog, univerzitetskog i civilnog sektora. Tako će učesnici seminara biti u prilici da čuju izlaganja dr Dušice Bojić (Istorijski muzej Srbije), msr Nenada Bjeljinca (Istorijski muzej Srbije), dr Snežane Mišić (Galerija Matice srpske), msr Nine Krstić (Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini), dr Nikole Krstovića (Filozofski fakultet u Beogradu), Ljubomira Toškovića (Artis centar) i msr Tamare Ognjević (Artis centar).

Poseban deo programa čini Okrugli sto „I ja volim pozorište!“ u čijem fokusu je muzejski teatar kao jedno od sredstava moderne muzejske interpretacije i komunikacije, a u čijem radu će učešće uzeti: mr Elijana Gavrilović iz Muzeja Vuka i Dositeja/Narodni muzej u Beogradu, Branka Conić iz Doma Jevrema Grujića, Dragan Kiurski iz Muzeja Kikinde, dr Nikola Krstović sa Seminara za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Dušica Bojić iz Istorijskog muzeja Srbije.

Okrugli sto o muzejskom teatru kao sredstvu komunikacije

Zbog velikog interesovanja za učešće u radu seminara organizatori su inicijalni broj učesnika sa 20 uvećali na 28, a potom odlučili da omoguće svim zainteresovanim da deo sadržaja isprate pomoću direktnog prenosa preko društvenih mreža.

- Izuzetno nas raduje činjenica ovako velikog interesovanja kolega iz čitave Srbije, ali i regiona. Istovremeno, koncept programa podrazumeva dinamičnu, intenzivnu edukaciju radioničarskog tipa koju nije moguće uspešno sprovesti sa velikom grupom učesnika - kaže Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, koja je i autor ovog edukativnog projekta.

Izložba Kraj Velikog rata kao ključni projektni zadatak seminara

Seminar „Muzej i komunikacija“ imao je svojevrsnu premijeru 2015. godine u Novom Sadu kada je Artis centar u realizaciji sličnog programa sarađivao sa Nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja (ICOM Srbija), Galerijom Matice srpske, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog i Color Press grupom kao medijskim partnerom. Pokrovitelj ovogodišnjeg seminara je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ICOM Srbije, a medijski partner na projektu VR Photo Team.

- Posebno me raduje činjenica da će glavni projektni zadatak učesnika seminara biti naša izložba „Kraj Velikog rata 1917-1918“, jer ćemo čuti niz dragocenih sugestija i ideja od kolega iz čitave zemlje, što može samo da unapredi programe koje nudimo publici - kaže dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, jedan od autora ove izvesno najkompleksnije muzejske izložbe na domaćoj kulturnoj sceni u ovom trenutku.

Seminar se završava u subotu uveče 8. decembra kada će, nakon dodele sertifikata učesnicima ovog programa, biti upriličeno ekskluzivno vođenje kroz izložbu „Čarobna Milena“ u Domu Jeverma Grujića.

Dinamičan rad u malim grupama od najveće je važnosti za usvajanje novih znanja

Info: Istorijski muzej Srbije i Artis centar
Foto: Promo

Pogledajte još