Veća ovlašćenja tajnim službama

MOSKVA, 19. jula 2010. (Beta-AFP) - Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, usvojio je u ponedeljak zakon kojim se proširuju ovlašćenja službi zaduženih za unutrašnju bezbednost, a koji oštro kritikuju organizacije za ljudska prava.

Usvajanje zakona podržao je 121 senator, dok je jedan bio protiv njegovog usvajanja. Predsednik Saveta Federacije Sergej Mironov, lider partije Pravedna Rusija, izjavio je da je glasao protiv zbog "dvosmislenih definicija" koje će tajnim službama omogućiti slobodno tumačenje zakona.

Prema tom zakonu, svaka osoba ili preduzeće koje ometa rad agenta obaveštajne službe FSB (naslednice KGB-a) moći će da bude ispitivan, kažnjen novčano (u iznosu od 500 do 50.000 rubalja, ili od 13 do 1.300 evra) ili pritvoren do 15 dana.

Organizacije za ljudska prava i liberali kritikuju taj zakon pre svega zbog proizvoljnih odluka o pritvaranju osumnjičenih, kao što je činio i KGB u vreme Sovjetskog Saveza. One su najavile da će protestovati zbog zakona kojim se "krše ustavna prava" građana, pozivajući predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva da ga ne proglasi važećim.

Pogledajte još