Vlast na Kosovu želi da kontroliše medije

PARIZ, 21. jula 2010. (Beta) - Vlast na Kosovu čine sve što je u njihovoj moći kako bi kontrolisale ili imale uticaj na urednike u medijima, ocenjeno je u izveštaju nezavisne međunarodne novinarske organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres -RSF).

"Iako se u pisanim medijima - dva glavna lista Koha ditore i Zeri - trude da odole pritiscima, to ne važi i za radio i televiziju gde je u igri mnogo veći ulog", navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu te organizacije.

U delu izveštaja koji se odnosi na položaj srpske manjine i zastupljenost u medijima navodi se da je u januaru 2009. godine ponovo pokrenut Medijski fond za manjine. Od tada je izdato 110 dozvola za rad lokalnih medija, od kojih 32 za srpske medije.

"Sve zvanične informacije prevode se na srpskohrvatski i ne postoje ozbiljni problemi pristupu tim informacijama za srpsku manjinu", navodi se u izveštaju. S druge strane, ukazuje se da Radio televizija Kosova (RTK) nije ispunila svoju obavezu da 15 odsto svog programa emituje na jezicima manjina.

Beograd, međutim, piše u izveštaju, i dalje ima veliki uticaj na srpske enklave na Kosovu i ulaže dosta sredstava u njihovo funkcionisanje, pa tako i u njihove medije.

Pogledajte još