Portparol UN odbacuje kritike na račun Ban Ki Muna

NJUJORK, 22. jula 2010. (Beta-AFP) - Portparol Ujedinjenih nacija odbacio je u četvrtak kritike protiv generalnog sekretara Ban Ki Muna koje mu je uputila bivša zvaničnica UN i rukovodilac jedinice zadužene za internu kontrolu te organizacije.

Portparol UN Martin Nesirki je reagovao na žestoke kritike bivše šefice Biroa za internu kontrolu UN, Šveđanke Inge-Brit Ahlenius koja je prošlog petka napustila mesto na čelu tog biroa zaduženog za borbu protiv korupcije u okviru UN, posle petogodošnjeg mandata.

U memorandumu na 50 strana ona je optužila Ban Ki Muna da je pokušavao da ometa njen rad i da pod njegovim vođstvom UN postepeno "postaju beznačajna organizacija" koja je u "procesu raspada".

U tom dokumentu, koji je u utorak objavio američki list Vašington post, Inga-Brit Ahlenius (72) je takođe rekla da niko u okviru UN nije zadužen da u širem smislu ispituje rad Ban Ki Muna. "Vaše delovanje nije samo za žaljenje već je za svaku osudu. Vaše ponašanje je bez presedana i po mom mišljenju vrlo neugodno za vas samog", napisala je ona u tom dokumentu.

Portparol UN je rekao da su konstruktivne kritike dobrodošle i potrebne da bi se unapredila tako velika organizacija kao što je UN ali je dodao da ovaj dokument sadrži "netačnosti".

Pogledajte još