Sporni troškovi sahrane poljskog predsednika

VARŠAVA, 23. jula 2010. (Beta) - Deo troškova veličanstvene sahrane predsednika Poljske Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije u Krakovu sada ne želi niko da plati zbog sumnjivih faktura.

Kačinjski je zajedno sa suprugom i još 94 člana državne i vojne delegacije poginuo u padu aviona kraj Smolenska u Rusiji 10. aprila. Po želji porodice kojoj je Rimokatolička crkva u Poljskoj izašla u susret, iako je to izazvalo žestok otpor dela javnosti, predsednik i prva dama sahranjeni su 18. aprila u sarkofagu u kripti ispod Tornja srebrnih zvona katedrale u drevnom kraljevskom zamku Vavel u Krakovu.

Sahrana je koštala 700.000 evra, a gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski po dogovoru je poslao račune za najveći deo troškova sahrane regionalnim vlastima - Malopoljskom vojvodstvu.

Vojvoda, predsednik regionalne skupštine Stanjislav Kraćik, odbio je da plati neke od računa, konkretno oko 91.500 evra za preuređenje glavnog trga u starom gradskom jezgru kako bi zvaničnici iz Evrope i sveta i Poljaci koji su došli na sahranu mogli da prate misu i kasnije pogrebnu povorku.

(Beta)

Pogledajte još