STOP MASOVNOM TURIZMU: Venecija od leta naplaćuje ulaz u grad

Grad Venecija planira da od jula ove godine počne da naplaćuje ulaz u istorijski centar grada svim posetiocima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 evra, kako bi ograničio masovni turizam koji „guši grad“.

Mera, koja se uvodi u okviru italijanskog zakona o finansijama, a koja je definitivno izglasana u subotu, predviđa da Venecija počne da naplaćuje boravišne takse, čiji će iznos zavisiti od sezone, svim posetiocima, bilo da provode noć u gradu ili samo prolaze kroz njega, prenosi sajt 20 minuta.

Takva mera već postoji na Lampeduzi i još nekim ostrvima. Prema prvim procenama, te takse bi mogle da donesu Veneciji do 50 miliona evra godišnje.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro nedavno je poručio da će novim zakonom o budžetu gradskim vlastima biti odobrena naplata pristupa istorijskom centru grada svim posetiocima, a ne samo onima koji dolaze na noćenje.

Brunjaro je na Tviteru saopštio da će takse biti proširene na svakoga ko stiže u grad kako bi bilo „omogućeno bolje održavanje grada i čistoće i kako bi građani Venecije mogli da žive sa više pristojnosti“, preneo je AP.

Svake godine Veneciju poseti oko 25 miliona ljudi, od kojih oko jedna petina provede noć u istorijskom centru. Posetiocima koji dolaze da prenoće trenutno se naplaćuje mala suma za jednu noć, navodi agencija. Brunjaro je rekao da su troškove čišćenja i održavanja grada do sada plaćali samo građani Venecije.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još