Multivitamini u detinjstvu i astma

Istraživanje obavljeno na 8.000 dece otkrilo je moguću vezu između ranog korišćenja multivitaminskih preparata i rizika da dete oboli od astme i alergije na pojedinu hranu.

Izveštaji Nacionalnog dečjeg medicinskog centra u Vašingtonu i drugih istraživačkih centara naglašavaju da razlog za neočekivanu povezanost još nije jasan. Naučne institucije smatraju da su neophodna dodatna istraživanja da bi se ustanovilo da li je ova povezanost značajan faktor u porastu astmatičnih i alergijskih oboljenja proteklih godina.

Istraživanja su zasnovana na podacima iz vladinih istraživanja koja su 1991. godine počela da prate zdravstveno stanje dece i majki.

Otkrivena je "tesna povezanost između ranog davanja multivitaminskih preparata deci i astme među crnačkom decom kao i povezanost ranog davanja deci multivitaminskih preparata sa alergijom među decom gajenom na takozvanoj "formula ishrani".

Ustanovljen je i porast rizika na alergiju ishranom među svom decom kojoj su kao trogodišnjacima davani multivitaminski preparati.

Istraživači su takođe ukazali da se više od polovine dece uzrasta 1.5 do tri godine u SAD formalno "kljukaju"multivitaminima koji se čak dodaju formula-hrani za odojčad. U izveštaju se kaže da su testovi na životinjama pokazalai da neki vitamini mogu izazvati promene na ćelijama koje mogu povećati intenzitet alergijske reakcije kad se "susretnu" izvesni antigeni.

Ako se slede rezultati istraživanja, "preporuke za davanje vitaminskih preparata i postojeća multivitaminska formulacija treba da budu promenjene kako bi se smanjili rizici oboljevanja od astme i alergija" - ističe se u izveštaju.

Postoje brojni razlozi zašto su crnačka deca izložena većem riziku od oboljevanja od astme, uključujući komuniukaciju na liniji roditelji - lekar" - zaključili su autori studije, naglašavajući neophodnost daljih istraživanja.

Celokupan izveštaj objavljen je u julskom broju časopisa Pedijatrija kojeg izdaje Američka akademija za pedijatriju.

(FoNet)
ČIKAGO, 28. jul 2010.

Pogledajte još