Može li ekspertski tim pomoći da se zaustavi odlazak mladih iz Srbije?

Ideja da se 14. januara formira ekspertski tim koji bi trebalo da pomogne vladi da osmisli strategiju za zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje, ali i da pronađe način kako da se oni koji su otišli vrate, sagovornici Tanjuga pozdravljaju uz ocenu da je vreme da se nešto konkretno uradi, ali ukazuju da problem traži ozbiljna sistemska rešenja.

U Republičkom zavodu za statistiku smatraju da je to sjajna ideja, jer je veliki problem odliv, pre svega kvalifikovane, školovane omladine.

Kako je nedavno rekao ministar za rad Zoran Đorđević, u ekspertskom timu bi, pored predstavnika poslodavaca i sindikata, bili i predstavnici SANU, fakulteta, univerziteta, nevladinih organizacija, NALED-a...

Ovu ideju ministar je izneo povodom novog zakona o useljavanju, koji je donela Nemačka, kako bi olakšala zapošljavanje građana i iz zemalja izvan EU, što, između ostalog, otvara mogućnost da i građani Srbije odlaze u Nemačku u većem broju.

Nema preciznog podatka o tome koliko je radnika i kojih struka do sada otišlo u Nemačku, jer veliki broj ljudi odlazi i preko društvenih mreža, odnosno na druge načine, a da to nije evidentirano, dok manji broj posao nalazi preko agencija.

Ako se gledaju samo podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvoj polovini prošle godine otišlo je 3.035 osoba.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić kaže da je inicijativa ministra Đorđevića sjajna, jer posle ukazivanja na problem odliva mladih treba nešto konkretno uraditi i posvetiti mu još pažnje.

- Ovo je prva zvanična konkretna akcija, jedan korak ka tome da se šira društvena zajednica i što više relevantnih institucija uključe i daju predlog nekog rešenja - rekao je Nenezić.

On je, međutim, dodao, da je dobro uključiti što vise ljudi, ali ne previše, jer nije potreban samo teoretski model, već se treba suočiti sa svim onim što utiče na odluku mladih da odu iz Srbije.

- Rešenje ne može da bude preko noći. Potrebne su dublje reforme određenih sektora, počevši od obrazovanja pa na dalje da bismo uspeli da zadržimo mlade - rekao je Nenezić i naveo da bi prva mera trebalo da bude - jačanje privrednog ambijenta, odnosno poslovnog okruženja i uslova privređivanja.

To bi, ocenjuje, ojačalo firme i one bi mogle mladima da ponude dobre uslove za razvoj.

To je po njegovom mišljenju uslovljeno i razvojem dualnog obrazovanja prema potrebama privrede, a ne prema potrebama zaposlenih u obrazovnim institucijama.

Predsednica ASNS Ranka Savić, međutim smatra da strategije i ekspertski timovi nisu rešenje.

- Najava ministra o formiranju ekspertske grupe, koja će pokušati da zaustavi odlazak naših građana u zemlje EU, mi liči na ono "kada imaš problem, a ne znaš kako da ga rešiš formiraj radnu grupu ili ekspertski tim" - rekla je Savić.

Navodi da je problem emigracije mnogo dublji i da traži ozbiljna sistemska rešenja na nivou cele države i društva, te da bi za početak bilo dobro i otpočinjanje jednog solidnog dijaloga, ali i to da država obezbedi poštovanje postojećih zakona.

Potezi, kaže Savić, koje bi država već sada mogla sprovesti bez ikakve ekspertske grupe je da spreči da se dešava da radnik ne bude plaćen za prekovremeni rad i da poslodavac ne isplaćuje plate i ne uplaćuje doprinose.

- Veće plate, primerene onima u Evropi, neće rešiti nikakva radna grupa, ma ko u njoj boravio. Država se sigurno neće odreći ogromnih troškova rada (porezi, doprinosi) i velikog broja parafiskalnih nameta zarad povećanja plata i stišavanja ogromnog emigracionog pritiska - rekla je Savić.

Ideja ministra Đorđevića je za direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića je sjajna, jer pogađa težak problem sa kojim se Srbija suočava.

- Zavod će nastojati da sa svoje strane da pun doprinos - kaže Kovačević.

Naveo je da prema nekim istraživanjima jedna trećina diplomaca izražava želju da ode iz Srbije.

- Godišnje je taj odliv vrlo značajan. Dobro je napraviti neko telo ili ekspertski tim koje može računati na sve ljude koji nešto znaju o tome kako prevenirati takve stvari - rekao je Kovačević.

Kao moguće načine da se spreči odlazak mladih Kovačević je naveo zapošljavanje i podršku za otvaranja malih preduzeća i preduzetnički biznis.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još