Izvori različito o potezima EU prema UN

BRISEL, 30. jula 2010. (Beta) - Jedini potpuno usaglašeni tekst među svih 27 zemalja EU o politici i odnosima sa Srbijom i Kosovom jeste deklaracija od 22. jula koju je saopštila visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, rekli su agenciji Beta upućeni zvaničnici iz Saveta ministara EU i Evropske komisije.

Oni su to rekli povodom tvrdnji nekih izvora iz pojedinih zemalja članica Unije da je "jedna vrsta predloga rezolucije o Kosovu u ime EU poslata Generalnoj skupštini UN".

Prema Betinim izvorima iz nekoliko članica EU, u sedište UN upućena je "jedna vrsta predloga" rezolucije u kojem se kaže da EU pozdravlja nameru "dve strane" za napredak u regionalnoj saradnji, ekonomskom i demokratskom razvitku u cilju regionalne stabilizacije, a saglasno njihovoj evropskoj perspektivi. Oni navode da se u tom predlogu ne pominje "dijalog".

Izvori Bete iz Saveta ministara EU i Komisije kažu, međutim, da su stavovi usaglašeni u deklaraciji od 22. jula "dobra osnova da se pospeši i dopuni" ono što se navodi u predlogu rezolucije koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.