Italija ratifikovala SSP Srbija-EU

RIM, 4. avgusta 2010. (Beta) - Italija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, kao četvrta zemlja koja je usvojila taj dokument, javila je italijanska agencija Ansa.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju usvojen je u Senatu u utorak, a prethodno je prihvaćen i u Donjem domu parlamenta.

"Ovim glasanjem Italija želi doprineti da Srbija uvidi da treba da gleda u budućnost, to jest punu integraciju svih balkanskih zemalja u EU, a ne u prošlost sukobljavanja koja nije u skladu sa evropskom perspektivom", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini posle usvajanja dokumenta.

"Unapređenje procesa evropske integracije Srbije, jedan je od prioriteta spoljne politike Italije prema zemljama Zapadnog Balkana zbog vodeće uloge koju ta zemlja ima u pogledu stabilnosti regiona", dodao je Fratini.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije navelo je u saopštenju da je brzina kojom je ratifikovan Sporazum "posebno značajna i ukazuje na lično zalaganje ministra Fratinija i svih političkih snaga u cilju napretka približavanja Srbije EU, i šire gledano celog Zapadnog Balkana".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.