Kresanje budžeta ili potrošnja za ekonomski rast Z.Balkana

BRISEL, 5. avgusta 2010. (Beta) – Znaci privrednog oporavka država Zapadnog Balkana su polovinom ove godine “oskudni”, osim nešto bolje situacije u Srbiji, ocenila je Evropska komisija u najnovijem izveštaju.

Domaća tražnja je slaba, nezaposlenost ne jenjava, a “kao posledica toga su državne finansije pod jakim pritiskom u više zemalja regiona”, navodi se u internom izveštaju Komisije u Briselu u koji je imala uvida agencija Beta.

Takođe se navodi da, uprkos planiranom smanjivanju budžetskih troškova, Srbija i Hrvatska pre svega moraju ići na reviziju budžeta, jer će manjak biti još veći.

Brisel ima podudarna viđenja s Međunarodnim monetarnim fondom, naglašavajući da Srbija i još neke države regiona ne mogu stalno računati na nove kredite ili pomoć EU i svetskih finansijskih organizacija da bi popunjavali budžet.

Recept se vidi u sređivanju finansija, privlačenju investicija za prvenstveno izvoznu proizvodnju, zato što je spoljnotrgovinski deficit svih država Zapadnog Balkana “rak rana” sve većeg spoljnog i državnog duga.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.