MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marko Podraščanin – Azurna obala

Marko Podraščanin je dugogodišnji odbojkaški reprezentativac koji trenutno igra u Italiji, za klub "Sir Safety Perugia". Kada ga predsatvnici sedme sile upitaju da kaže koju reč o sebi, uvek istakne da je Novosađanin i svetski putnik, ponosni otac. Uz to obavezno doda da je sanjar i pozitivac. Sa svojih 204 cm, pozitivno gleda oko sebe uživajući uz porodicu koja mu je najveći oslonac, a iako iza sebe ima zlatnu medalju, osvojenu sa reprezentacijom Srbije i titulu najboljeg blokera Evrope, nije se ni malo promenio. Kada je predah u prvenstvu, redovno dođe do svog Novog Sada, gde provodi slobodno vreme u društvu drugara sa kojima je odrastao. S obzirom na to da profesionalni sportisti, tokom svoje karijere, obiđu mnogo zanimljivih mesta širom sveta, veseli Novosađanin našim čitaocima predstavio je svoje viđenje mondenske i luksuzne Azurne obale.

- Izdvojio bih naše skorije putovanje na Azurnu obalu gde smo obišli Kan, Nicu i Monte Karlo. U svakom od gradova, proveli smo dva dana obilazeći poznata mesta i uživajući u lokalnim specijalitetima.

Kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Imao sam priliku da, putujući po svetu zbog svog posla, odsednem u različitim tipovima smeštaja. U većini slučajeva odlučujem se za hotelski smeštaj zbog komoditeta i hotelskih usluga. Kada putujem sa porodicom, odabir hotela prepuštam svojoj supruzi u koju imam apsolutno poverenje budući da pre odabira pročita na stotine recenzija o pojedinim hotelima.

Koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu? I u kojim napicima ste najviše uživali?

- Što se tiče hrane i pića, uvek biram lokalno. Želim da osetim ukus mesta u kom se nalazim i isprobam neke nove stvari. Tako da ukoliko putujete u Nicu, "Salade Niçoise" je ono što morate da probate. Sveža riba je uvek moj prvi izbor, a za desert savetujem da probate poznati slatkiš "makaron". Uz jelo, obično uzimam čašu lokalnog vina, neretko i vino kuće ukoliko restoran nudi.

Kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Mesta koja morate posetiti ukoliko se nalazite u Monte Karlu su, pre svega, kneževska palata najstarije i najdugovečnije evropske kraljevske familije Grimaldijevih, kao i čuveni Kazino Monte Karlo. Tu su takođe još dve čuvene zgrade Monaka: Café de Paris i Hotel de Paris koje možete posetiti kao i prošetati glavnom ulicom uz obalu koja je jedna od glavnih trasa Formule 1. U Nici, nezaobilazna je šetnja Promenadom Engleza (Promenade des Anglais), uz Zaliv Anđela kao i centralni trg Masena (Place Masséna). Sa brda nadomak grada (Colline du Chateau) pruža se fantastičan pogled na ceo grad. Ukoliko putujete u letnjim mesecima, obavezno se okupajte na nekoj od brojnih plaža duž rivijere. Ako se nalazite u Kanu, svakako savetujem šetnju jednim od najlepših bulevara duž obale, La Croisette, koji se prostire od luke pa sve do palate poznatog Kanskog filmskog festivala.

Gde planirate sledeće da otputujete?

- Jedno od sledećih putovanja će mi svakako biti Australija jer je to jedini kontinent koji još uvek nisam posetio, a imam veliku želju da upoznam i tu kulturu na drugoj strani sveta.

Koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Putovanje mojih snova je ostrvo Bora Bora i nadam se da ću jednog dana uspeti da ga posetim.

Auto: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još