NIJE SVUDA ISTO: Kako se u svetu slavi Dan zaljubljenih?

Planetu je zahvatila euforija povodom Dana zaljubljenih, 14. februara. Mada je prvenstveno reč o katoličkom prazniku, ovaj dan podjednako slave i pripadnici drugih vera. Svaka kultura je dodala nešto svoje, ali zajednički imenilac je - ljubav. Na Dan zaljubljenih najpre nas asocijaru čokolade, bombonjere i cveće koje zaljubljeni daruju jedni drugima.

Poklanjanje crvenih ruža, kao simbola ljubavi, postalo je popularno i u arapskoj, indijskoj i kineskoj kulturi. Japanke daruju jačem polu čokoladu, ali ne samo voljenom muškarcu, već poznanicima, kolegama, prijateljima... Mesec dana kasnije, za takozvani Beli dan, Japanci damama poklanjaju belu čokoladu. U Maleziji i Singapuru žene ispisuju svoje brojeve telefona na pomorandžama koje zatim bacaju u potok, reku ili jezero. Običaj je da muškarci koji pronađu voće, pozovu dame da zajedno pojedu pomorandže. Pandam Danu zaljubljenih u Kini je Ćisi, ritual za udaju. Žene pripremaju hranu u nadi da će naći dobrog supruga, dok se mnogi parovi u hramovima mole za sreću u braku.

Mnoge Tajlanđanke baš na Dan zaljubljenih reše da izgube nevinost. Čak 80 odsto devojaka tada stupa u prvi seksualni odnos. U Finskoj se na ovaj dan slavi prijateljstvo, pa se porodici i prijateljima daruju sitni pokloni, čokolade, šalju čestitke, a pošiljalac je anoniman.

Julijin i Romeov grad, Verona, tog dana je prepun pisama. Italijani ispisuju ljubavne poruke voljenima, a oni koji žele da pronađu srodnu dušu šalju pisma Juliji. Mada se Pariz smatra najromantičnijim gradom na svetu, 14. februar se dugo u Francuskoj slavio kao dan ljubavnika. Na ovaj dan Francuzi obnavljaju ljubavne zavete, a u pokrajini Indre postoji selo koje nosi ime Svetog Valentina i ljubav se slavi tri dana.

Statistika kaže da se svake godine pošalje milijardu čestitki, proda više od 25 miliona bombonjera u obliku srca a oko 73 odsto muškaraca kupuje cveće. Gotovo 15 odsto Amerikanki šalje sebi cveće. Samo u SAD proda se čokolada u vrednosti od milijardu dolara i više od 189 miliona ruža!

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.