OKSFORDSKI NAUČNIK TVRDI: Odlazak na posao pre 10 ujutru je vid moderne torture

Oksfordski naučnik Pol Keli skrenuo je pažnju javnosti na problem koji utiče na mnoge od nas. Ovaj psiholog ispitivao je oblike moderne torture i otkrio da je buđenje i odlazak na posao pre 10 sati ujutro jedan od najuobičajenijih.

On je objasnio da svako ima svoj telesni sat koji je već "programiran" i ne može da se promeni. Dakle, ako prisiljavamo sebe da se svakoga dana probudimo pre nego što su naši organi, a pre svega mozak, spremni na to, onda se borimo sa prirodnim satom i to može imati dosta odloženih efekata na naše zdravlje.

Naučnik tvrdi da je nedostatak spavanja globalni problem i da na njega treba ukazati pre nego što postane ozbiljna opasnost po zdravlje. Objašnjava da buđenje pre 10 sati može izazvati poremećaje sna i tako dovesti do emotivnog i telesnog stresa.

Svoju teoriju testirao je i u jednoj britanskoj školi gde je početak časova pomeren sa 8.30 na 10.00 sati. Posle određenog vremena u ovoj školi popravljeno je prisustvo đaka na časovima kao i njihova produktivnost, a to se odrazilo i na njihove ocene.

Britanski naučnik zaključuje da kada bismo slušali naš telesni sat i budili se prirodno, a ne uz pomoć alarma, to bi bilo mnogo produktivnije i svi bismo bili srećniji.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još