LEKARI UPOZORAVAJU: Smanjen broj obolelih od virusa gripa ali novi talas tek sledi

Đaci se sutra, posle produženog zimskog raspusta, vraćaju u školske klupe. Umesto dve, raspust je trajao tri nedelje zbog opasnosti od širenja epidemije gripa.

Od kada se krajem prošle godine pojavio, grip je odneo 38 života u Srbiji, a više od 120.000 ljudi imalo je simptome slične gripu.

Zbog opasnosti od širenja epidemije, užički đaci će se i dalje odmarati jer je u tom gradu najteža situacija, budući da tamo ima najviše obolelih.

Na infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu ima teških pacijenata, ali je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" manje obolelih.

Direktor KBC Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović kaže da je mnogo pacijenata koji dolaze sa simptomima koji odgovaraju virusnim infekcijama i da je visoka prisutnost stanja sličnih gripu.

- Bilo je i pacijenata koji su morali da ostanu u bolnici, sa upalama pluća, a neki su morali da budu i na intenzivnoj nezi. Međutim, mi nismo imali smrtnih ishoda kod takvih pacijenata koji se odnose na direktne infekcije gripom - kaže prof. dr Stojanović.

Prema njegovim rečima, učestalost virusnog oboljenja je u padu.

- Međutim, to nikako ne znači da će padati i dalje, mi očekujemo još jedan talas - naveo je prof. dr Stojanović.

Dodaje da je medicinsko osoblje na vreme vakcinisano, što se preporučuje svima kako bi spremno dočekali sezonu gripa.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.