Loža

Iako se nalazi u centru grada skriven je od radoznalih pogleda i pravo je mesto za opuštanje svih koji restorane posećuju isključivo zbog dobre hrane i kvalitetnog pića

“Loža” već 27 godina neguje tradiciju pomalo mističnog restorana, poluzatvorenog tipa. Nekada se zvao “Klub prosvetnih radnika”, onda “Klub Masona”, pa je ime “Loža” nekako logičan nastavak.

Ambijent podseća na salonski stan, s mnogo slika, rustičnim nameštajem, visokim plafonima. Do restorana se stiže liftom i to uz obaveznu pratnju hostese ili gospodina u fraku, s cilindrom i belim rukavicama.

Odnedavno restoran je dobio novog vlasnika, a uz njega i neke novine u poslovanju. Na ulazu u zgradu restorana otvorena je vinoteka s velikim izborom domaćih i stranih vina. Inostranih ima bukvalno sa svih kontinenata, a najzastupljenija su italijanska i francuska.

U vinoteci, kao i u restoranu rade i somelijeri (posebno obučeni konobari za pravilnu degustaciju i kombinovanje vina sa hranom), koji daju korisne savete i preporučuju koje vino izabrati. Gost može da kupi vino u vinoteci a da ga popije u restoranu, uz ručak ili večeru. Pored vina, pravi hednosti mogu da uživaju i u najkvalitetnijim kubanskim cigarama.

Jelovnik će biti najviše zasnovan na ribi i plodovima mora. Kako nam je objasnio glavni kuvar, Ranko Petrović, od ribe će moći da se proba brancin, orada, list, ali i obična i dimljena pastrmka i smuđ.

„Riba je najbolja kad se pravi sama, bez ikakvih sosova, samo sa dalmatinskom garniturom koju čine blitva i krompir. Zato sam se opredelio da specijalitet kuće bude Rolovani svinjski file u pančeti sa četiri vrste pečuraka, vrganjima, tartufima, šampinjonima i lisičarkom“, objašnjava naš sagovornik.

Svi slatkiši se, takođe, pravite u restoranu, a gosti mogu probati čiz kejk, domaće bajadere ili orasnice.

Pored ukusne hrane i najkvalitetnijih vina, možete uživati i u modnim revijama i koktel-partijima koji se povremeno organizuju.

Glavnog kuvara Ranka Petrovića na kraju smo pitali - šta bi napravio gostu koji je spreman da se u potpunost prepusti njegovom kulinarskom umeću?

„Moj favorit je definitivno tost s piletinom koja se prethodno pekla na roštilju uz sos od crvenog parmezana. I uz to obavezno neko dobro crno vino“.

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još