Istraga protiv Karle del Ponte

LONDON, 19. avgusta 2010. (Beta) - Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte biće podvrgnuta istrazi zbog tvrdnji o pretnjama svedocima i protivzakonitom pribavljanju dokaza, piše u četvrtak britanski dnevnik Gardijan.

Haški tribunal naložio je juče otvaranje nezavisne istrage o tvrdnjama nekih svedoka u postupku protiv Vojislava Šešelja da su ih tužioci uznemiravali i zastrašivali.

Više svedoka, nekadašnjih bliskih Šešeljevih saradnika tvrdilo je tokom suđenja da su im istražitelji tužilaštva ili sami tužioci "pretili" ili ih ucenjivali i pokušavali da ih podmite.

Ti svedoci prvobitno su bili najavljeni kao svedoci optužbe, ali su zatim odbili da svedoče protiv Šešelja i izrazili želju da budu svedoci odbrane.

Gardijan piše da nezavisna istraga obuhvata rad Karle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona nakon žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

Pogledajte još