Seks i plodni dani

Žene su mnogo raspoloženije za mnogo češće seksualne odnose u dane kad su najplodnije čak i kad uopšte nemaju nameru da zatrudne - tvrde američki naučnici.

To znači, kažu oni, da seks upražnjavan bez sredstava za kontracepciju mnogo češće rezultira neželjenim začećem nego što se do sada mislilo.

"Postoje svakako biološki faktori koji prate seksulane odnose žene u toku šest najplodnijih dana bez obzira da li želi ili ne želi bebu" - kaže profesor socijalne medicine Alen Vilkoks sa Nacionalnog instituta za zaštitu zdravlja u Durhamu, u Severnoj Karolini.

Međutim, on i grupa njegovih saradnika ne mogu da kažu razloge za takvu "seksualnu pohotnost" žena i upozoravaju da "žene nisu svesne da će sasvim izvesno ostati u drugom stanju ako se ne zaštite".

Prateći seksualni život i erotske navike 68 žena-dobrovoljaca u tromesečnom periodu, Vilkoks i kolege su otkrili da u toku plodnih dana i ovulacije, kad je sasvim izvesno da će ostati u drugom stanju, njihova "seksualna glad" i učestalost odnosa raste za čitavih 24 odsto.

"Postoje izvesni biološki mehanizmi koji deluju na seksualno raspoloženje žena u vreme plodnih dana i ovulacije o kojima mi još uvek ništa ne znamo" - izjavio je profesor Vilkoks u intrervjuu britanskim medijima.

"To ukazuje da se parovi koji se odluče na vođenje ljubavi bez kontracepcije rizikuju neželjenu trudnoću. Uostalom, polni odnos se u normalnim prilikama ne događa bez namere i obostrane saglasnosti" - smatra profesor Vilkoks.

On ipak nije siguran zašto je žena za česte seksualne odnose raspoloženija u vreme najplodnijeg perioda - pet dana koji joj prethode i na sam dan ovulacije svakog meseca.

Možda ženski libido vrhunac dostiže u vreme ovulacije tako da ona oseća povećanu zainteresovanost za seks ili se u njenom organizmu stvara veća količina feromona, supstance koja šalje poruku drugim jedinkama što,onda, pojačava njenu seksualnu atraktivnost.

Istraživanja na životinjama takođe su pokazala da seksualni odnos ubrzava ovulaciju. "Za parove koji žele bebu ovi biološki mehanizmi su 'tihi, nevidljivi saučesnici' koji omogućavaju precizni tajming za poloni odnos" - kaže profesor Vilkoks.

Ipak, zaključuje on, žene koje ne žele da zatrudne moraju biti svesne i oprezne jer se pokazalo da nezaštićeni seks donosi probleme veće nego što se misli i naglašava da o zaštiti od neželjene trudnoće moraju mislliti oba partnera.

(FoNet)

Pogledajte još