Voćem i povrćem protiv raka dojke

Pet obroka voća i povrća na dan umanjuje rizik ponovne pojave raka dojke 

Objavljene su dve studije o raku dojke. Jedna je rezultat istraživanja da li ishrana s visokim procentom vlakana i niskim procentom masti može da umanji rizik od ponovne pojave raka dojke. Drugo istraživanje bavilo se ženama s visokim rizikom  dobijanja raka dojke kako bi se ustanovilo da li su njihove šanse da umru od te bolesti veće nego kod onih s niskim rizikom od dobijanja raka dojke.

Uzimanje pet obroka voća i povća na dan i dobijanje najviše 30 odsto ukupnog broja kalorija iz masti moglo bi da pomogne ženama koje su preživele rak dojke da izbegnu ponovnu pojavu bolesti.

Profesor Džon Pirs sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je međunarodno istraživanje u koje je bilo uključeno više od tri hiljade žena koje su preživele rak dojke.

"U toku istraživanja učesnicama je značajno povećano uzimanje povrća na oko osam obroka. Deo toga su bili sokovi od povrća. Davali smo tri obroka voća i smanjili energetsku vrednost masti na oko 24 odsto", izneo je profesor Pirs.

Tokom šest godina, koliko je trajalo istraživanje, polovina žena koje su učestvovale u studiji jela je pet obroka voća i povrća na dan i ograničila je uzimanje masti na 30 odsto ukupnih kalorija. Druga polovina jela je hranu bogatu vlaknima, ali i siromašnu mastima. Ustanovljeno je da nije bilo razlike između te dve grupe u šansama za vraćanje raka dojke ili produženje života.

"Nije vam potrebno deset obroka povrća i voća. Dovoljno vam je pet na dan" - zaključili su istraživači. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Druga studija, koja je objavljena u "Nju Ingland časopisu za medicinu", bavila se ženama koje imaju povećan rizik za genetski prenesen rak dojke. Istraživači su obradili istoriju bolesti blizu 18.000 žena sa rakom dojke. Oko 10 odsto imalo je visoki rizik genetske mutacije. U obe grupe, više od polovine žena je živo, deset godina nakon što im je ustanovljena bolest.

Posebno je značajno da su žene kod kojih je ustanovljena takozvana "BRCA mutacija" odgovorile identično na hemoterapiju kao i žene koje nemaju taj genetski rizik.

Zaključak istraživača: jedina stvar koja može da produži živote žena sa tom genetskom mutacijom je da njihovo zdravstveno stanje bude pažljivije praćeno kako bi se otkrili rani znaci kancera, ali i da budu lečene na pravi način.

(FoNet EKSTRA)

Pogledajte još