Ministarstvo priznalo povećanje smrtnosti u Moskvi

MOSKVA, 30. avgusta 2010. (Beta) - Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je danas da je u vreme nezapamćenih vrućina ovog leta u Rusiji umrlo 8,6 odsto ljudi više nego ranije, ali da su najviše nastradali Moskovljani pošto je u tom gradu zabeležen rast smrtnosti od 50,7 odsto.

To su prvi zvanični podaci o smrtnosti koje je izdalo ministarstvo. Ruski mediji optuživali su ruske vlasti da kriju podatke o povećanoj smrtnosti zbog vrućina i dima od požara koji je obavio Moskvu. Pozivajući se na izvore iz bolnica i mrtvačnica, mediji su pisali da je smrtnost povećana nekoliko puta.

"Najveći rast smrtnosti u julu mesecu, 50,7 odsto, zabeležen je u Moskvi. Taj nivo je značajno veći od pokazatelja u regionima gde je u skladu sa ukazom predsednika Rusije bilo uvedeno vanredno stanje zbog opasnosti od požara", piše u tom saopštenju.

Prve statističke podatke o smrtnosti za jul ove godine izneo je 9. avgusta šef moskovske uprave za zdravstvo Andrej Seljcovski, navodeći da se broj letalnih slučajeva zbog vrućine udvostručio. Ministarka zdravlja Rusije Tatjana Golikova je potom kritikovala tu upravu zbog preuranjenog davanja informacija.

Pogledajte još