Kafa poboljšava pamćenje

Više šolja popijene kafe dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja i pamćenja

Ukoliko ste već popili svoju jutarnju šolju kafe … Možda bi, ako poželite još jednu, to moglo da pomogne vašem pamćenju. Šolja kafe mogla bi da vam pruži nešto više od uobičajenog rasanjivanja ujutru. Ona bi mogla da vas održi bistrim i u kasnijim godinama.

"Uvek smo smatrali da je kafein loš ali najnovija istraživanja izgleda da nagoveštavaju da bi on mogao da bude izuzetno koristan" - ocenjuje nutricionista Kit Ajub.

Kod žena starijih od 65 godia, konzumiranje jedne šolje kafe više dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja i memoriju. To su nalazi nove studije objavljene nedavno u američkom stručnom časopisu Neurologija a prenosi Glas Amerike.

"Kofein je poznat kao stimulant. On takođe može da pomogne ljudima u pažljivijem fokusiranju na stvari što bi moglo da im pomogne da sačuvaju pamćenje" - smatra Ajub. Studija je ustanovila da žene koje piju više od tri šolje kafe ili čaja dnevno, manje gube memoriju tokom vremena. 

Međutim, lekari upozoravaju ljude, posebno starije, da ne žure da počnu da piju više kafe: "Lekovi koji kontrolišu rad srca i krvni pritisak, ne slažu se uvek dobro sa kofeinom tako da bi  trebalo da budu veoma oprezni sa dodavanjem kafeina u ishranu"...

Valja podsetiti na jednu interesantna napomenu: efekti kofeina na očuvanje pamćenja nisu ustanovljeni kod muškaraca. Istraživači kažu da bi to moglo da ima neke veze sa hormonima jer, navodno, kofein se različito razlaže u organizmu u zavisnosti da li ste sa Marsa ili Venere, to jest da li ste žena ili muškarac.

BALTIMOR, 21. septembar 2007
FoNet EKSTRA

Pogledajte još