OJAČAJTE IMUNITET: Slab imuni sistem razlog je umora

Ako se stalno osećate iscrpljeno i umorno, verovatno vam je oslabio imunitet usled fizičkog napora, stresa, ali i viška kilograma. Ipak, najčešći razlog za malaksalost jeste nedostatak značajnih hranljivih elemenata.

Profesorka Brižita Đorđević, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kaže da je za vitalnost najznačajnije jačanje imuniteta, koje se dokazano postiže nadoknadom vitamina C, cinka, glukana, probiotskih preparata, dok je od biljnih suplemenata najdelotvornija ehinacea.

- Vitamin C nije bez razloga sa najdužom tradicijom u jačanju imuniteta - kaže profesorka Đorđević.

- On učestvuje u sintezi imunoglobulina, značajnih molekula u odbrani organizma od infekcije. Pored ove funkcije, vitamin C učestvuje ili sadejstvuje u brojnim drugim funkcijama u našem organizmu od kojih je svakako uloga antioksidanasa najvažnija.

Za odbranu od brojnih bolesti važan je i cink.

- Cink je bitan za sve ćelije koje su u deobi, pa tako i ćelije imunološkog sistema - limfocite. Nedostatak cinka, kad je prvi put otkriven, direktno je doveden u vezu sa nižim rastom kod dece, ali i većoj sklonosti ka infekcijama.

Prema rečima profesorke Đorđević, u efikasne "pomagače imuniteta" svrstavaju se i glukani - jedinjenja iz grupe dijetnih vlakana i brojni mikroorganizmi koji "neguju" crevnu floru - probiotici.

- Svi ovi preparati imaju značajan i naučno dokazan imunomodulatorni efekat, dok je od biljnih suplemenata najdragocenija ehinacea - kaže Đorđević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još