U oktobru odluka o napretku Srbije ka EU

0

BRISEL, 13. septembra 2010. (Beta) – Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su jednoglasno zaključili da je nužno poslati "jasan i povoljan signal za napredak Srbije na putu u Evropu" i dogovorili da se u oktobru zvanično odluči o nalogu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u EU.

BRISEL, 13. septembra 2010. (Beta) – Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su jednoglasno zaključili da je nužno poslati “jasan i povoljan signal za napredak Srbije na putu u Evropu” i dogovorili da se u oktobru zvanično odluči o nalogu Evropskoj komisiji da izradi “mišljenje” o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u EU.

Odluku su saopštili šefovi diplomatija predsedavajućeg EU Belgije Steven Vanakere, Španije Migel Anhel Moratinos i Slovačke Mikulaš Dzurinda, koji je predočio i da se u predviđenom dijalogu Beograd-Priština “u osnovi mora raspravljati o svemu”.

Moratinos je novinarima rekao da “povoljna poruka Srbiji mora biti nepogrešiva” zbog podrške koju je Beograd dao zajedničkoj rezoluciji o Kosovu u UN.

Vanakere je naglasio da će, u svojstvu predsedavajućeg EU, zvanično staviti na dnevni red predlog da se srpska kandidatura za članstvo prosledi Evropskoj komisiji. “Ja preuzimam obavezu da to stavim zvanično na dnevni red, a kad to učinim imam razloga da verujem da će to biti usvojeno”, objasnio je belgijski ministar.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.