Skandal u Novom Sadu: Englez starac, oženio devojčicu Novosađanku pa otišli na put oko sveta! 1939.

Romantična priča jednog bračnog para izazvala je skandal davne 1939. godine i privukla veliku pažnju javnosti u Novom Sadu.

Naime, jedna mlada i siromašna Novosađanka bila je zapažena od strane jednog šezdesetpetogodišnjeg Engleza koji ju je zapazio na igranci u Beogradu, a potom i poželeo da se venčaju i odvede kod sebe u London.

Ugledni lekar Albert Lanselot Hups boravio je u tadašnjoj Jugoslaviji na zadatku sa ciljem proučavanja i lečenja malarije, i tom prilikom, na jednoj večernjoj igranci u Beogradu, ugledao je mladu Vericu Zorić, a njena lepota i njen šarm, zaneli su ovog gospodina i naveli ga da na sve moguće načine pronađe priliku da joj bude predstavljen, što mu je i uspelo, i pritom joj, na samom startu otkrije svoja osećanja i namere.

Mlada Verica nije mnogo verovala u priču starijeg godpodina i njegovu želju da je oženi i odvede u London, ali pošto je Hups ostao uporan u svojoj nameri priča je vremenom dobila drugi ton i Verica je pristala da postane njegova supruga.

Englez je želeo da se venčanje obavi što pre, ali to zbog zakonskih pravila nije bilo moguće, te je bio primoran da se vrati u London i na čin sklapanja braka pričeka četiri duga meseca tokom kojih je mladoj Novosađanski svakodnevno slao ljubavna pisma.

Sve je bilo dobro, do prve bračne noći, kada se mlada i uplašena Verica, ne znajući šta je čeka, iskrala iz svoje sobe i pobegla kod majke u drugi apartman u hotelu "Kasina" u Beogradu, u kom su svi boravili nakon venčanja.

S obzirom na ugled slavnog lekara, poznatog širom sveta, ovaj nemili događaj brzo se pročuo i privukao je veliku pažnju medija sutradan ujutru, ali i javnosti Beograda i Novog Sada.

Ipak, Verica je ipak odlučila da se vrati suprugu i uplovi u bračni život, izrazivši pritom želju da sa svojim mužem otputuje u Kaliforniju, Južnu Afriku, Irsku, Poljsku, ali i baltičke zemlje i na Daleki Istok.

- Oni će biti srećni, ja u to verujem. Moj kum mister Hups divan je čovek. On je došao u Jugoslaviju da posluži nauci, da ispituje malariju kod nas. Mislio je da će ostati samo kratko vreme, ali je, kao što vidite, sada vezan za našu zemlju, za navek - izjavio je Milan Vujić, kum vedrog starca.

Gospodin Hups odlikovan je brojnim odrenjem širom sveta, a u Jugoslaviji aktivno se zalagao za borbu protiv malarije sa izraženom željom da dobije jugoslovenski orden, smatrajući sva ostala odlikovanja koja poseduje bezvrednim, jer nije posedovao i ono iz zemlje u kojoj je upoznao ljubav svog života.

Izvor i foto:Vreme

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.