FINALE 64. IZBORA ZA PESMU EVROVIZIJE: 26 zemalja bori se za pobednički pehar! (VIDEO)

Subota, 18. maj, rezervisana je za veliko finale 64. Pesme "Evrovizije" u Tel Avivu. Ovogodišnji slogan "Usudi se da sanjaš" ("Dare to Dream") poručuje nam da biti na evrovizijskoj bini, usuditi se da sanjaš da možeš da pobediš na "Evroviziji", biti hrabar, dovoljno samouveren, stajati pred brojnom svetskom publikom i gledaocima jeste nešto što je vredno sna.

Pravo glasa u velikom finalu imaju sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale, što znači da ćemo čuvenu frazu "12 points go to..." čuti čak 41 put.

Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće poene od jedan do osam, odnosno deset i 12. To znači da će najboljih deset pesama i po mišljenju žirija i deset po mišljenju gledalaca dobiti poene.

Nakon što gledaoci glasaju na svojim telefonima, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 41 zemlje učesnice uključiće se u program i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, svi glasovi publike za određenu pesmu biće sabrani, dajući svakoj pesmi određeni skor.

Neizvesnost u proglašenju pobednika biće još veća nego prethodne tri godine, jer će se glasovi publike od sada saopštavati tako što će se prvo reći kako je država koja je bila poslednja kod žirija prošla na televoutingu do toga kako je država koja je dobila najviše poena od strane žirija prošla kod publike.

Neta spušta avionom takmičare na binu i paradom zastava počinje spektakl u Tel Avivu! Uz pesmu Ofre Haze i zvačino je otvoren najveći šou-program.

Mileka peva pesmu "Kameleon". Od malih nogu učestvuje u brojnim muzičkim takmičenjima, a večeras joj se želja ostvarila da se "popne" i na ovu binu.

Albansku pevačicu, prezenterku i voditeljku u nastavak takmičenja za muzički tron Evrope, iz drugog polufinala dovela je energična pesma "Povratak u zemlju" koju Jonida Malići i večeras izvodi sa izuzetnom sigurnošću.

Češku je u velikom finalu predstavila grupa "Lake Malawi". Momci osvojili simpatije publike, ali i takmičara. Reč je o indi-pop bendu i pevaju o prijateljstvu, a nastupaju sa pesmom "Friend of a Friend".

Nemačke predstavnica, grupe "Sisters", dobila su ovacije u hali "Ekspo" u Tel Avivu.

Vrisak, kiša i vizuelni klonovi Sergeja Lazareva aduti su ruskog predstavnika.

Pesmom "Love Is Forever" Leonora je predstavila Dansku.

Serhat je jako simpatičan i baš voli da peva, a takav mu i naziv nosi numera. Gospodin u belom odelu i pesma "Say Na Na Na" držali su pažnju gledaocima.

Tamara Todveska predstavlja po prvi put Severnu Makedoniju. Njen nastup u polufinalu ocenjen je najvišim ocenama.

Numera "Too Late For Love", a na sceni su predstavnici Švedske.

Simpatičan par iz Slovenije izveo je ljubavnu pesmu u paru "Sebi".

Pesma "Replay" i zavodljiva predstavnica Kipra podiglu su publiku na noge.

Za predstavnika Holandije kažu da je propevao pre nego što je progovorio, te Dankan Lorens važi za jednog od favorita ovogodišnje pesme Evorpe.

Interesantan nastup Grkinje Katerine Duske i pesma "Better Love", i naravno ljubav kao večna inspiracija na ovakvim manifestacijama dopali su se gledaocima.

"Home" je numera koju izvodi domaćin Evrovizije, a Izraelac je u predstavljanju pre nastupa pokazao da ume da pleše i tango.

Supermoći imaju i članovi norveške supergrupe "Keino". Iako zasnovana na norveškoj mitologiji i tradicionalnom zvuku, pesma "Spirit in the Sky" ima elemente indijanskog plesa zato neće biti iznenađenje ukoliko prizovu i pobedu.

Višestrukog evrovizijskog rekordera Veliku Britaniju predstavlja mladi Majkl Rajs koji je u dosluhu sa Šveđaninom Ludvigom jer izvodi njegovu kompoziciju "Better Than Us".

"Mržnja će pobediti, Evropa će se raspasti", pesimistični su članovi islandskog antikapitalističkog, BDSM, tehno-distopijskog, umetničkog kolektiva "Hatari".

Pozitivne misli vraća nam Estonac Viktor Kron koji se na sceni hale "Ekspo" ne plaši ni "Oluje".

Upečatljiv nastup, gole noge i dva igrača iznad plavokose pevačice Zene, koja je jedna od najmlađih, ove godine pokazali su odličnu koreografiju na sceni, a pesma koja predstavlja Belorusiju nosi naziv "Like It".

Čingiz, Azerbejdžanac moćnog glasa kome se na sceni u Tel Avivu roboti poigravaju srcem ne odustaje od "Istine".

Hilal Hasani koji predstavlja Francusku šalje univerzalnu poruku o prihvatanju sebe dok se nada da će postati "Kralj Evrope".

"Soldi", pesma koju peva italijanski predstavnik Mahmud kritika je društva u kojem je novac najvažniji.

Nevena Božović samouvereno je iznela "Krunu" i podigla buru u univerzumu koji se nadvijao nad scenom u Tel Avivu.

Predstavnik Švajcarske važi za ovogodišnjeg favorita, a već pri izlasku na binu simpatičan momak dobio je ogroman aplauz.

Jedan od najzapaženijih nastupa, australijska pevačica koja lebdi u vazduhu dok izvodi numeru je oduševila sve. Numera se zove "Zero Gravity", a dobili su brojne pozitivne kritike. Kejt Miler zablistala je na sceni.

Takmičarski deo do sledeće godine zatvara Miki iz Španije uz poruku da sa očiju skinemo "Povez predrasuda".

Izvor: Novosti
Foto: Eurovision Song Contest - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još