Mračna strana kože

Sve više ljudi se žali na starosne i pigmentne fleke. Kako nastaju i šta se može učiniti protiv toga otkriva bečki stručnjak za kozmetiku Helga Fiala-Haslberger
 
Posledice letovanja i sunca su se trajno odrazile na kožu. Od previše sunca koža brzo ostari i nastaju pigmentne fleke, a što više starimo, to se više na koži pojavljuje fleka poput tačkica ili u obliku većih površina. Najčešće se nalaze na mestima koja se često nezaštićeno izlažu suncu poput šaka, ruku i nogu, lica i dekoltea. Već 40 odsto žena preko 30 godina žali se na fleke koje smetaju, 50 odsto žena od 50 naviše smatraju da su pigmentne fleke ometajući faktor. 

Mehanizam pigmentacije je, ustvari, zaštitna funkcija kože. Melanociti koji stvaraju pigment preko finih ćelijskih kanala rasporedjuju pigmente na površini kože da bi je na taj način zaštitili od oštećenja prouzrokovanih UV-zracima. Ako ovu funkciju ometa previše sunčevog svetla nastaju nepravilna pigmentacija i fleke. Medjutim, i sastojci parfema ili parfemisanih losiona posle brijanja mogu da izazovu stvaranje fleka. 

Pigmentne fleke se mogu pokriti korektorima, toniranim kremama ili podlogom, a mogu se i posvetliti. Najbolje specijalnim kremama za lice ili serumima za lice, ruke ili dekolte, a praktični su proizvodi u stiku. Važna je konsekventna primena, najbolje dva puta dnevno. 

Ovi proizvodi s jedne strane sadrže agense koji smanjuju proizvodnju melanina, pa nastaje manje pigmentnih fleka. Ali postoje i proizvodi koji već postojeći melanin blago raspršuju i tako posvetljuju fleke. Neznatni procenti voćnih i mlečnih kiselina skidaju gornji sloj kože i tako takođe posvetljuju kožu. Ko već ima pigmentne fleke trebalo bi da ih trajno tretira, to jest najmanje dva puta dnevno i preko toga preparate za sunčanje s minimalnim faktorom 15. Loša strana je što se fleke vraćaju, čim se opet duže izlažemo suncu nezaštićeni. 

Dermatolog može pomoću pilinga ili lasera da ukloni fleke. Tretman voćnim kiselinama je veoma nežan i čini ten ponovo čistim i ujednačenim. Nakon tri do pet tretmana fleke su znatno smanjene i nema vidljivih posledica. Efektnija ali i bolnija varijanta je piling trihlorsirćetnom kiselinom. I njome se koža zateže i podmladjuje, ali nedelju do dve nakon toga niste za pojavljivanje u javnosti, a cena po tretmanu iznosi 500 do 1000 evra. Tretman laserom je veoma bolna ali efikasna mogućnost da se rešite pigmentnih fleka. Dovoljno je dva do tri tretmana, a nakon sedam do deset dana fleke potamne i oljušte se. Nova metoda je „frakcijski laser“. Pritom se u koži izbuše mikrositne rupe na koje regenerativni sistem sopstvenog tela odmah reaguje stvaranjem svežeg kolagena. Cena po tretmanu je od 400 evra naviše u zavisnosti od tretirane površine. 

Compress

Pogledajte još