EXIT 2019: Priključi se plemenu!

I ove godine festival na najlepšem mestu na svetu dočekuje svoje goste na najvećoj tvrđavi u Evropi, a sve u sklopu 50 godina od obeležavanja onog prvog "plemena", Woodstocka iz 1969. godine. Da li je rokenrol i bunt živ ili nas je poklopila konzumeristička kultura i želja da se uklopimo kao individue? Exit Tribe će pokušati da nas uveri da je bunt živ i posle 50 godina, a ova lista će se inovirati u sledećih 5 nedelja!

THE CURE

Malo je teško opisati šta sve znači bend The Cure, koji slavi tek nešto manju godišnjicu od Woodstocka, 40. rođendan. Pre tri godine smo bili presretni što je The Cure došao u Budimpeštu i istrpeli dalek put, noćne vožnje, konstantna upozorenja mađarskih redara da se ne sme pušiti u zatvorenom, hladni novembarski dan i šta sve ne. Danas ćemo ih videti preko puta kuće, na Main Stageu Exita 2019. Ovaj put će svirati čak 2 i po sata, kako je najavljeno, a vodiće nas kroz presek fascinantne karijere postpunk new wave albuma sa pesmama poput "Boys Don't Cry", preko faze kada su bili ikone i čak začetnici darka, iliti gotik pokreta, pa do vesele faze sredine 80-ih i epskog albuma "Disintegration", izdatog pre tačno (čak!) 30 godina! Momci u crnom praše kao mladići, a osnovna poruka muzike The Cure nije "biće bolje" niti "možeš ti to", već "nisi sam". Svi smo u najtežim trenucima depresije i neprilagođenosti bili spaseni putem The Cure, a Robert i ekipa će nas obradovati u četvrtak umesto tradicionalnog petka iz pesme "Friday I'm In Love". Jedan od dva najveća benda sadašnjice (uz "Depeche Mode") stiže vam pred noge, šta čekate?

65DAYSOFSTATIC

Bend "65danastatike" (baš to znači, spojeno) iz Šefilda je, poput mnogih drugih, bio inspirisan The Cure da bi počeo sa radom. The Cure su ih lično izabrali za predgrupu, a sa njima su već sarađivali i to vrlo uspešno. Bend svira mračno obojenu muziku, koja će se savršeno uklopiti u glavni nastup The Cure, a kritičari ih opisuju kao "bend koji flertuje sa post rock muzikom i elektronikom, bez straha od nepoznatog i eksperimentisanja i na inovativne načine koristi čari savremene tehnologije".

GRETA VAN FLEET

Em je Detroit "propao grad", em je rok starog tipa mrtav a klinci vole samo elektroniku i rep. Right? Wrong! Bend koji zvuči kao neka Holanđanka po imenu, završio je na trećem mestu Billboardove liste albuma gde dominiraju imena poput Beyoncé, Taylor Swift i Rihanne. Mnogi s pravom ističu njihovu sličnost sa "Led Zeppelin", pa i sami članovi legendarne britanske grupe. U intervjuu ove godine, upitan da izdvoji svoje mlade muzičke favorite, Plant je rekao: "Postoji bend u Detroitu koji se zove Greta Van Fleet. Oni su Led Zeppelin i imaju divnog mladog pevača", a na opasku novinara da je neverovatno kako neko tako mlad može tako moćno da peva, Plant je šaljivo dodao – "Mrzim ga!". Bend koji praši kao da su "matori" ima svega nekih 20 godina u proseku, a pevač je "mala maca" - zaista, zove se Josh Kiszka ("Kiska" je slovačko prezime i znači "maca" na ruskom). Prate ga njegova dva brata i drugar iz detinjstva. Bend sa manje od 100 godina na stejdžu? Nismo to videli dugo!

SOFI TUKKER

Još jedno pojačanje donosi tropske house ritmove i zarazne pop melodije u izvedbi njujorškog dua Sofi Tukker! Sofi Tukker su Sophie Hawley-Weld i Tucker Halpern, a upoznali su se na Univerzitetu Brown u SAD gde su počeli zajedno da stvaraju muziku. Svoju prvu pesmu "Drinkee" objavili su u aprilu 2016. godine, a pre nego što su uopšte objavili prvi studijski album "Drinkee" je 2017. godine nominovana za Grammy u kategoriji "Najbolja dance pesma". Eklektičan popis muzičkih uticaja i preplitanje elemenata bossa nove, tropskih udaraljki, gitarskih rifova i tekstova na portugalskom urodilo je jedinstvenim jungle pop zvukom po kojem je prepoznatljiv Sofi Tukker.

THE CHAINSMOKERS

The Chainsmokers su zanimljivi crossover između DJ i elektronske scene i indie pop i indie rock scene sa druge strane. Ovaj elektronski DJ duo iz Njujorka je počeo tako što je remiksovao indie stvari na svoj način, da bi na kraju počeli da pišu svoje pesme u istom fazonu. Propevali su, ali pošto su shvatili da nisu glasovni džinovi, često posežu za nekim drugim pevačicama (najčešće) da bi obogatili svoj zvuk. Njihove melodije su letnje i pitke i sasvim u savremenom MTV i YouTube stilu, a duet sa Halsey doneo im je 2,3 milijarde pregleda na YouTube, dok je jedna od upečatljivijih kolaboracija bila sa pevačicom Bebe Rexha (čita se Bibi Redža), koja je poreklom iz Severne Makedonije.

TARJA

Tarja je već magično ime, a verovatno se sećate ovog ženskog imena iz benda "Nightwish", koji je harao muzičkim televizijama početkom ovog veka, u naletu finske muzike koju su činili i HIM i Bomfunk MC, i mnogi drugi. Tarjin glas je sjajan za dark-metal sa simfonijskim elementima, a sama Tarja Turunen (tako vam je verovatno poznatije) je svoju solo karijeru zasnovala baš na ovim melodijama. Ona je po svom obrazovanju operska pevačica i pevačica nemačkih srednjovekovnih "lied" pesama, na akademijama u Helsinkiju i Karlsrueu. Njen ovogodišnji poduhvat, live-art album "Act II (Live)", osim maestralnog "šetanja" između intimnog i grandioznog, potvrđuje da je Tarja jedan od najboljih live vokala koji je ikada potekao iz Skandinavije. Tarja nam dolazi na Addiko Fusion Stage.

SVEMIRKO

Zagreb nas uvek pozitivno iznenadi dajući nam nešto što nismo očekivali, ali nam je trebalo. Takav je i bend i nova muzička atrakcija Svemirko, petorka koju čine Marko Vuković, Bojan Bojko, Antonijo Tali Bošnjak, Marin Toni Tandara i Branimir Brana Blažević. Savršeni pop sountrack za leto. Kada slušate njihovu glazbu kao da je letnji zalazak sunca uz sparinu ali spokoj koji je sanjiv. Njihov synthwave će nas obradovati na Addiko Fusion Stageu.

PHIL H. ANSELMO & THE ILLEGALS

Mislim da niste mogli odrasti a da niste videli grafit Pantera, ili makar drugara u majici sa njihovim logom. E, da stvar bude bolja, petak će na Main Stageu obeležiti opravo samo njegovo veličanstvo Phil Anselmo (sa sve srednjim slovom H.) i prateći bend The Illegals. Ceo nastup će biti pesme Pantere, a za nove uratke Phila, koji se "sastoje od doom, thrash, punk i grindcore" muzike, sačekaćemo neki drugi put.

THE K'S

Jedan pravi "egzitovski bend" za Fusion Stage jeste mančesterski The K's, koji baštini najbolju tradiciju mančesterskog i britanskog indie popa i rocka. The K’s je uzbudljiva indie četvorka iz malog mesta pored Mančestera, čiji je debi singl "Sarajevo" bio instant hit na svim muzičkim platformama, nakon čega je usledio i njihov prvi veći nastup, rasprodat čak dva meseca unapred, iako je bend osnovan 2017. godine. Kažu da brz uspeh duguju svom rodnom gradu i neizmernoj podršci, a početkom ove godine imali sa čast da nastupaju na velikom događaju Manchester’s Academy 2, koji je takođe bio rasprodat. Mladi su ali imajući u vidu britansko tržište koje je uvek gladno za gitarskim atrakcijama, njima se smeši sjajna budućnost, budući da su im melodije zarazne!

SKEPTA + HIPHOP SCENA

Hiphop će biti zastupljen putem britanskog izvođača pod imenom Skepta, ali nemojte biti skeptični, nije ni on. Ime je samo fonetski izgovor reči "skiptar" ("Sceptre") a sam umetnik, očito, misli da je monarh sa skiptrom u rukama. On je lider podvrste repa pod imenom "grime", a zabavno je da ga smatraju jednim od najbolje obučenih ljudi Britanije.

Osim Skepte, ljubitelji hiphopa će biti sretni da vide konačno i Bassivity Showcase i u okviru njihovog nastupa i slovenačku novu zvezdu Senidah. Tu su i Sajsi MC i Krešo Bengalka, kao i duhoviti Vojko V, koji je svojim pesmama "Kako to?" i "Ne može" osvojio srca publike koji ga često citiraju pevajući "kako to?" ili "reka' san ne može!". Who See, bokeljski duo sa humorističnom lirikom koja ima socijalnu dimenziju, biće još jedan ukras ovog Exita. Tu će biti i hrvatski Krankšvester, sa jednakom duhovitošću i više elektronike.

PETER AND THE TEST TUBE BABIES

Pank nije mrtav, a posle 2008. na Exitu će to dokazati ponovo i Peter and The Test Tube Babies, koji nam dolaze u četvrtak na Explosive Stage. The Test Tube Babies nastupali su širom sveta i zacementirali su svoj status kao jedan od najimpersivnijih i najduhovitijih bendova uživo u pank rok kulturi. Takođe su imali čast da predstavljaju Ujedinjeno Kraljevstvo na istorijskom MTV East/West događaju, kojim se obeležio pad Berlinskog zida. Imaju 13 albuma, a žurka je zagarantovana na sve popularnijem "stejdžu u rupi"!

LOST FREQUENCIES

Ovaj mladi Belgijanac je zaista zavoleo Srbiju i Crnu Goru, jer se vraća u svega nekoliko godina po 4. put. Iako mu ime zvuči kao da je u pitanju neki bend, on je čovek sam na stejdžu, a pesme su mu sveži remiksi starih hitova, kao što je prvi veliki hit "Are You With Me", jedna od najboljih pesama 2015. godine, i nedavni remiks pesme "What Is love" legendarnog Haddawaya, ali u prepoznatljivom letnjem sanjivom stilu.

ZVONKO BOGDAN

Najveći pank nastup iz 2004. je bio možda onaj Zvonka Bogdana na Fusion Stageu, kada je omladina zaljubljena u pesme starog šmekera i vinopije, napravila nezaboravnu šutku. 2017. se legendarni Zvonko pojavio na Fusion Stageu sa "reklom" (sakoom) nehajno vojvođanski prebačenim preko ramena, u nezaobilaznoj beloj košulji, a sa njim je bio i ceo tamburaški orkestar. Mnogi nisu mogi da zaborave ovaj nastup, a šansa da ga vide opet biće ponovo na Fusion Stageu.

ATHEIST RAP + VAN GOGH

Šta reći o legendama novosadskog ska-panka, Ateistima. 30 godina rada i hitovi o snalaženju na novosadskim ulicama sa istočnonemačkim šklopocijama osvojili su naša srca, a oni će nam svakako podgrejati atmosferu svojim nastupom, nikada bez ogromne energije. Van Gogh su možda jedini srpski bend koji se može nazvati križancem mejnstrima i alternative, a posle dva nastupa na Main Stageu pre 2017, krunisali su svoju karijeru otvarajući The Killers u sredu 2017. Sada će svirati 4. put na Main Stageu, a to niko u nas nije uradio, bez obzira na kritičare "naših U2".

DAS ICH

Jedno od interesantnijih imena je nemački elektronski industrial bend Das Ich, koji će biti jedna od zanimljivijih atrakcija Exita 2019, budući da su neka vrsta "elektronskijeg Rammsteina", sa zaraznim melodijama.

IAMDDB

IAMDDB, čiji je pseudonim skraćenica za "I Am Diana De Brito", sebe naziva "detetom trap i jazz muzike”". Ova 23-godišnja umetnica prešla je trnovit put da bi postala obećavajuće muzičko ime u ovoj branši. Upijajući uticaje svojih portugalskih i angolskih korena, inspiraciju je pronašla u sambi, Bobu Marliju, Netu King Kolu i sviranju u bendovima po Africi dok je bila u poseti svom ocu. Njen zvuk okarakterisan je kao kombinacija pevanja i priče upakovane u neku vrstu urbane jazz muzike.

...I KORAK DALJE!

Beogradski darkwave bend Asphalt Chant doneće nam dah The Mission, The Sisters of Mercy i Joy Divisiona, a možemo ih smatrati najboljim naslednicima novosadske Lune i niškog Dobrog Isaka. Oi bend Booze and Glory će napraviti dar-mar na Explosive Stageu, a zanimljiv će biti nastup američkog sastava Black Serbs.

ELEKTRONSKA SCENA

Možda će opet MT:S Dance Arena biti "mejn umesto mejna", pa za ljubitelje ove vrste muzike, valja reći da će doći legendarni Carl Cox, DJ Snake, Dimitri Vegas & Like Mike, Amelie Lens, Boris Brejcha, Solomun, Jeff Mills, Maceo Plex, Paul Kalkebrenner, Tale Of Us i mnogi drugi... Obratite pažnju na Duc In Altum, brazilske DJ-eve koje predvodi Arjana Vrhovac Jonsson, Novosađanka sa trajnim prebivalištem u Sao Paolu!

Tekst: Žikica Milošević
Foto: EXIT Promo

Pogledajte još