Ruska kompanija najavljuje hotel u orbiti oko Zemlje

MOSKVA, 29. septembra 2010. (Beta-AP) - Ruska kompanija Orbital Tehnolodži (Orbital Tećnologies) najavila je u sredu da će napravti hotel na komercijalnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje.

Ta moskovska kompanija se nada da će komercijalna svemirska stanica pored mesta za bogate turiste ponuditi i radno mesto za naučne projekte. Orbital tehnolodži planira da lansira stanicu sa sedam soba do 2016. godine, premda će se broj soba možda povećati ili smanjiti u zavisnosti od potražnje.

Za sada je nejasno da li će ruska državna kompanija RKK Energia, koja je navedena kao generalni izvođač projekta, imati dovoljno sredstava i kapaciteta da sprovede plan, navodi AP.

Energia je napravila kapsule Sojuza i svemirske brodove Progres za prevoz do Međunarodne svemirske stanice koji će biti jedino prevozno sredstvo do te ispostave kada se sledeće godine povuče američka flotila spejs šatlova. Direktor Orbital tehnolodžija Segrej Kostenko rekao je da će planirana komercijalna svemirska stanica biti "udoban hotel u orbiti, osmišljen posebno za turiste".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.