ULAŽITE U VEZU: Male tajne velikih ljubavi

U vezu treba ulagati. Da bi vaša ljubav opstala morate svaki dan da se trudite i pokazujete bar male znakove pažnje.

U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga.

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Šta to tačno znači? Naime, ljudi koji su u srećnim i uspešnim vezama zaista čuju šta im njihovi partneri govore. Čuju šta žele, šta ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu da pozovu svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

- "Pozivi poput: 'Upravo sam stigla' ili 'Da li ti treba nešto iz radnje'? Poruke poput: 'Baš razmišljam o tebi' ili 'Dogodilo mi se nešto presmešno' imaju uvek isti rezultat: Osećaj povezanosti, osećaj da ste ključan deo nečijeg života - objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Vinifred M. Reli.

Daju komplimente

- To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao 'izvrsna večera' ima veliki značaj na odnos - objasnila je Samanta Rodman, psiholog i stručnjak za veze.

Ne skrivaju emocije

- Kada jedan od partnera oseća da treba da 'izvlači' misli i emocije od drugog, takav odnos može da bude veoma otuđen - smatra Samanta Rodman, prema kojoj je upravo otvoren razgovor o sopstvenim emocijama i mislima ključan za srećnu vezu.

Ne zaboravljaju "volim te"

- Srećni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. U mnogim odnosima 'volim te' dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi sledi. Prečesto čujem izgovor, 'ne želim da te reči previše koristim'. U srećnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore - objasnio je Kurt Smit, bračni terapeut.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još