MITOVI VS. REALNOST: Važnost SPF-a i pravilna zaštita od UV zračenja

Koliko ste puta mesec dana pre početka sezone sunčanja saslušali i iščitali gomilu saveta za adekvatnu zaštitiu od sunca, tokom leta i koliko ste puta na iste zaborvaile, već prvog dana na plaži? Neumereno izlaganje suncu vodeći je uzrok za sve vidljive znakove starenja kože, UV zračenje primarni je uzrok bora, flekica i depigmentacije kože, kao i smanjene elastičnosti kože.

Kako bismo vam pomogli da se pravilno zaštitite od sunca, danas vam pišemo o pravilnoj i adekvatnoj zaštiti od sunca i razbojamo sve zablude koje ste o sunčanju do sada čule...

1. Dovoljno je jednom dnevno namazati kremu sa SPF-om

Ako ste na plaži tokom celog dana, jedno mazanje kremom za sunčanje gotovo vam ništa ne znači. Poželjno bi bilo, da se namažete na svaka 2 sata, kako biste tokom celog dana, postepeno gradili intenzitet zaštite od sunca.

2. Krema za sunčanje nema rok trajanja

Gotovo sve kreme za sunčanje možete koristiti u vremenskom rasponu od dve godine, nakon čega one gube svoje dejstvo i poželjno bi bilo da ih bacite, ili jednostavno izostavite iz svoje rutine. Znak da se nešto u njenom sastavu promenilo je promena boje i strukture kreme i kada to uočite, definitivno bi trebalo da prestanete da je koristite.

3. Make up štiti lice od UV zračenja

Ako ni jedan make up proizvod koji koristite u sebi ne sadrži SPF, ne postoji šansa da će šminka zaštititi vaše lice od UV zračenja. Da bi vaše lice bilo potpuno zaštićeno od sunčevog zračenja, crvenila i opekotina, idealno bi bilo da kremu sa SPF-om nanosite svakodnevno, kao podlogu vašem make up-u.

4. Važno je mazati se i kada ste u hladu

To što se iznad vas nalazi određena senka, koja pravi hlad i čini se da niste direktno izloženi suncu, nikako ne umanjuje činjenicu da je važno da namažete kožu i zaštitite se na vreme, jer čak i sekundarno UV zračenje može izazvati crvenilo i opekotine na koži.

Znamo da postoji mnogo vas, koji niste ljubitelji preteranog mazanja kože, ali kako se kozmetička industrija toliko proširila i napredovala u poslednje vreme, sigurni smo da ćete pronaći idealan proizvod za sebe, koji nije gust, masan i lako se razmazuje, a u sebi ima SPF i pružiće vašoj koži adekvastnu zaštitu od sunca, koja je izuzetno važna, kako bismo sprečili ozbiljnija oboljenja kože.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još