Hipokrizija SAD u odnosu prema drogama

TIHUANA, 8. oktobra 2010. (Beta-AP) - Meksički predsednik Felipe Kalderon smatra da predstojeći referendum u Kaliforniji, koji bi mogao da legalizuje posedovanje marihuane, oličava hipokriziju u politici SAD, jer kod sebe ohrabruju korišćenje droga a od Meksika i drugih zemalja traže da suzbiju krijumčarenje takvih supstanci.

"Za mene to odražava užasnu nekonzistentnost u državnoj politici SAD", izjavio je Kalderon u intervjuu za novinsku agenciju Asošiejted pres (AP).

Glasači u američkoj federalnoj državi Kalifornija odlučiće 2. novembra da li će dozvoliti posedovanje marihuane u količini do jedne unce, a glasaće se i o predlogu koji bi omogućio lokalnima samoupravama da dozvole stavljanje marihuane u maloprodaju. Kalderon je izrazio uverenje da će legalizacija marihuane dovesti do povećanog uživanja droga.

Kalderonova vlada je 2006. godine objavila rat krijumčarima droge i Tuhuana je bila jedan od prvih gradova u kojima je meksička armija uspostavila red. Umesto po leševima na ulicama, Tihuana sada gradi prepoznatljivost po sajmovima umetnosti i festivalu ulične opere.

Pogledajte još