PREMIJERNI FESTIVALSKI DRAMSKI PROGRAM: Vojnovićev "Geranium" za kraj dramskog programa jubilarnih 70. Igara

Treći ovogodišnji premijerni dramski naslov "Geranium", nastao prema istoimenoj pripovetki Iva Vojnovića te pripovetki "Otok" Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović prema dramaturgiji Ivana Penovića, Festivalski dramski ansambl izvešće u utorak, 20. avgusta u parku "Umetničke škole", najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palati. O premijeri su govorili nadzornica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, zatim Josipa Vodenac, direktorka PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je donator ove predstave te rediteljka Marina Pejnović, dramaturg Ivan Penović i Doris Šarić Kukuljica.

Književni prvenac Iva Vojnovića "Geranium", najavljivao je tada, krajem 19. veka, nadolazeći talas hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, "Geranium" je priča o jednoj Mari i priča o samoći. Vojnović u "Geraniumu", kao i u drugim svojim velikim delima posle, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vreme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom delu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je "Otok" Antuna Šoljana koji se nudi kao mesto za beg i kao mesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u "Geraniumu", naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

- Događaj koji je pred nama važan je iz dva razloga – kao prvo, okrunjuje zanimljivu, raznoliku i uspešnu pozorišnu sezonu Igara. Kao drugo, ali nikako ne manje važno, premijera Geraniuma predstavlja partikularan repertoarni potez važan ne samo za Igre, već i za hrvatsko glumište, s obzirom na to da je reč o premijeri. Tako se sudbina Vojnovićeve novele koja je prva štampana od njegovog opusa (1880. u Vijencu, pod patronatom Augusta Šenoe) poistovećuje s modusom njenog prvog prikazivanja na pozorišnim daskama. Ovo prikazivanje prati još jedna zanimljivost – naime, mitski pisac Igara i njegov bogati opus tokom svih 70 godina postojanja bio je sveden samo na višekratna uprizorenja Dubrovačke trilogije i Ekvinocija - Geranium je tako prvo delo izvan ovog opusa, a koje pak izrazito snažno i otvoreno progovara o ženskosti. Vojnovićev Geranium štampan je kad je piscu bilo 23 godine pa je mladi Vojnović tako predan u ruke mladoj autorskoj ekipi, s punim poverenjem, za neka nova čitanja – kazala je Dora Ruždjak Podolski.

Maestralna Doris Šarić Kukuljica koja tumači glavnu ulogu Mare, a u karijeri je igrala i brojne druge Vojnovićeve likove, istakla je kako njegova posebnost leži upravo u ženskim likovima koji imaju svoje jake integritete i stavove bez obzira na muke s kojima se susreću. Dodala je da Vojnović sebe opisuje kroz njih, opisuje deo svoje ženske prirode, te da je potrebno raditi ovakve predstave u vreme opšte usamljenosti, u vremenu kad živimo u iluziji, živimo zajedno, jedni za druge, a izbegavamo dati jedni drugima sebe.

Ostatak Festivalskog dramskog ansambla čine Irena Tereza Prpić kao Marica, u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu otelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Rediteljka Marina Pejnović, koja se iskazala na 69. Igrama horizontalnim čitanjem Držićevog "Odbrojavanja", potvrdila je da je uvođenje Šoljanove novele "Otok" logičan sled koji prikazuje kako je moguće biti sam i u grupi kada u istoj postoji osoba kao Mare iz "Geraniuma" koja je svojevoljno usamljena i sama. Rediteljka je takođe istakla kako se u predstavi koriste filmski rezovi i skokovi, kadrirane situacije da bi se prikazala kompleksnost i struktura Vojnovićeva prvoga objavljenoga dela.

Mlada rediteljka Marina Pejnović u Dubrovniku je prisutna i u "Kazalištu Marina Držića" gde je radila "Odjenuti gole Luigia Pirandella" i "Nemreš pobjeć od nedjelje Tene Štivičić". Godine 2015. dobila je Dekanovu nagradu i stipendiju "Rotary kluba" za izvrsnost te četiri godine u nizu i skupnu Rektorovu nagradu na opernim projektima "Madam Buffault", "Orfej i Euridika", "Slavuj" i "Carmen" tri umetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Uz Marinu Pejnović i mladog dramaturga Ivana Penovića, koji zajednički potpisuju i adaptaciju dela, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor muzike Josip Maršić te dizajner svetla Elvis Butković. Jezički savetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentkinja dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cveća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijentkinja Virginija Bolfek.

Dugogodišnji partner i pokrovitelj Dubrovačkih letnjih igara, OTP banka donator je ove predstave pa je tim povodom direktorka poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija Josipa Vodenac upravnici Igara Ivani Medo Bogdanović uručila donatorski ček kazavši:

- Izuzetno smo ponosni što je OTP banka već više od 25 godina verni partner Dubrovačkih ljetnih igara. Poznato je kakav značaj ovaj festival ima u kulturnom životu Hrvatske, stoga nas raduje što i mi učestvujemo u njegovoj realizaciji. Naročito nam je drago što smo ove godine na jubilarnim 70. Dubrovačkim letnjim igrama pokrovitelji dela našeg Dubrovčanina Iva Vojnovića, istaknutog dramskog pisca hrvatske moderne i poslednjeg velikog dubrovačkog pisca.

Premijera "Geraniuma" održaće se u parku "Umjetničke škole" 20. avgusta u 21:30 sati, a reprizna izvođenja na rasporedu su u istom terminu sve do 24. avgusta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još