IZBORNI PREDMET "OD IGRAČKE DO RAČUNARA" PREBAČEN U PREDŠKOLSKU NASTAVU: Informatika obavezna i u prvom razredu

- Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine - najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Sadašnji predmet "od igračke do računara", koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

- Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model - objašnjava ministar Šarčević za "Novosti".

- Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20.000 digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća na osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

- Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, "sveta oko nas" - objašnjava Šarčević.

Ministar kaže i da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge. Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

- Predložio sam premijerki da osnujemo jedinstvenu fondaciju koja će se baviti svime iz oblasti IT i digitalizacije. Sada je to iscepkano na više ministarstava i institucija - navodi ministar Šarčević.

- Potrebno je da budu uvezane elektronske socijalne karte sa podacima prosvetnog sistema i drugim informacijama koje postoje u elektronskom obliku.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još